x

mali heroji

Danas se širom svijeta obilježava Međunarodni dan prijevremeno rođene djece

Ljubičasta boja postala je simbol za obilježavanje ovog dana i predstavlja osjetljivost i izuzetnost.

Danas je Međunarodni dan prijevremeno rođene djece.

Ovaj dan prvi je put obilježen 17. novembra 2009. godine kao rezultat saradnje fondacije March of Dimes (SAD), Evropske fondacije za brigu o novorođenčadi koja predstavlja roditelje 20 evropskih zemalja.

Ljubičasta boja postala je simbol za obilježavanje ovog dana i predstavlja osjetljivost i izuzetnost.

Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije (WHO), u svijetu se svake godine rodi 15 miliona prijevremeno rođene djece


Cilj obilježavanja ovog dana je usmjeravanje pažnje javnosti na globalni problem prijevremenog rođenja, što je vodeći uzrok smrti novorođenčadi u razvijenim i nerazvijenim zemljama.

Prijevremeno rođena djeca su djeca rođena prije 37. sedmice trudnoće, najčešće vrlo mala i nedovoljno razvijena, sa porođajnom tjelesnom težinom manjom od 2.500 grama.

Još uvijek nije u potpunosti razjašnjen uzrok tolikog broja prijevremenih rođenja. Međutim, ono što je poznato je da je medicinska briga u ovom periodu izuzetno bitna.


Ovi palčići, kako nazivamo prijevremena rođenu djecu, jako su osjetljiva u razdoblju neposredno nakon rođenja i u ranom razvoju, zbog čega se njihovi roditelji i zdravstveni radnici koji za njih brinu, nalaze pred brojnim izazovima.

Djeca koja prežive, imaju povećanu mogućnost pojave neuroloških, senzornih, respiratornih, kognitivnih ili psihomotornih poteškoća.

Kontinuiranom edukacijom zdravstvenih radnika i roditelja, te pružanjem pravovremene usluge iz oblasti rane intervencije jedini je način podizanja kvalitete života prijevremeno rođene djece i njihovih roditelja.


(Avaz)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.