x

pravo na logo

DC Comics tužio Valenciju zbog "Batmana" na grbu, stigao i brutalan odgovor

Čuvena izdavačka kuća DC Comics optužila je nogometni klub Valencia kako bez prava koristi logo njenog junaka Batmana, a stigao je i odgovor španskog kluba.

Amerikanci su polemiku pokrenuli nakon što je Valencia redizajnirala, ali ne i bitno promijenila svoj grb povodom 100 godina od osnivanja kluba.

Ljudima iz DC Comicsa očito nije bilo dovoljno to što je Batman, slavni "šišmiš strip-junak" nastao 1939., a Valencia svoj grb ima od 1919. godine.

Također, nije im bilo dovoljno ni što je slijepi miš simbol Valencije, Katalonije i Balearskih Ostrva još od 13. stoljeća pa su uputili žalbu Kancelariji za intelektualnu svojinu Evropske unije (EUIPO).

Međutim, nisu mogli ni sanjati kakav odgovor će stići iz španskog kluba, odnosno od njegovog glasnogovornika koji je govorio o ovoj temi za El Confidencial.

"Najprije da razjasnimo, mi nećemo prestati koristiti slijepog miša zato što nam to DC kaže, jer ne postoji komercijalni brend koji ima svjetska prava na šišmiše. A u vrijeme dok je naš klub igrao sa slijepim mišem na grudima, u Americi su se još jurili bizoni", poručio je.


(Klix)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.