x

Deset najljepših mjesta koje morate posjetiti u Turskoj!

Turska, čarobna zemlja na spoju Europe i Azije, jedna je od najposjećenijih destinacija na svijetu, a poznata je po svojoj bogatoj povijesti i predivnim prirodnim ljepotama. Postoji mnogo mjesta u Turskoj koja morate posjetiti i doživjeti, ali sada ćemo spomenuti samo njih deset.

Plaža Patara
Ova plaža nalazi se u blizini grada Patara na samoj turskoj rivijeri. Ovo je jedna od najdužih plaža na Mediteranu koja se proteže na fascinantnih 18 kilometara. Jako je popularna među turistima, a u njenoj blizini nalazi se nekoliko arheoloških nalazišta na kojima možete složiti fantastične selfieje!

 

Amfiteatar Aspendos

Ovaj amfiteatar nalazi se u gradu Serik u dijelu Turske koji se naziva Antalaya, i jedan je od najočuvanijih amfiteatara u ovoj zemlji. Izgrađen je za vrijeme rimskog vladara Markusa Aurelija 155 godine poslije Krista. Danas služi kao pozornica te može primiti oko 20.000 posjetitelja. 

 

Dvorac Bodrum

Ovo je mjesto koje svakako morate posjetiti. Danas je u tom dvorcu smješten Arheološki muzej, i u njemu se nalazi nekoliko savršeno očuvanih brodova iz različitih doba. Izgradili su ga Križari u 15. stoljeću. 

 

Planina Nemrut

Ova 2134 metra visoka planina nalazi se u jugoistočnom dijelu Turske. Poznata je po grobnici koja se nalazi na njoj, i datira iz 1. godine prije Krista. U njoj se nalaze statue visoke 9-10 metara koje predstavljaju Grčka i Armenska božanstva. 

 

Oludeniz

Popularna destinacija nalazi na jugozapadnoj obali Turske. Ima mnogo izoliranih plaža koje oplakuje prekrasno tirkizno more. Ovdje ljudi dolaze kako bi uživali u surfanju i proveli svoj odmor u jednom od mnogih luksuznih hotela i restorana na plaži. 

 

Plava džamija

Sa svojih 6 minareta i prekrasnom arhitekturom, Plava džamija inspirira svakoga tko dođe u njenu blizinu. Sagrađena je 1616. Godine, naravno, u Istanbulu. Unutrašnjost džamije popločena je s 20.000 plavih pločica zbog čega je i dobila naziv. 

 

Celsusova knjižnica

Ako ikada posjetite Selcuk onda morate i ovu knjižnicu. Ovaj drevni spomenik sagrađen je u spomen na Julija Celsusa, rimskog senatora iz 125. godine nakon Krista. Izgrađena je kako bi se u njoj smjestilo 12.000 svezaka, ali i senatorova grobnica. 

 

Bajkoviti dimnjaci

Ne ne radi se o dimnjacima nego o planinskom predjelu, koji izgleda kao da ste došli na površinu mjeseca. Ove prirodne stijene smještene su na vulkanskom području i dom su jedinstvenoj povijesnoj baštini. Bajkoviti dimnjaci su nastali uz pomoć vode koja je erodirala ove stijene. Danas se nalaze na UNESCO-voj listi svjetske baštine.

 

Dolombahce palača

Turci su stvarno znali kako prikazati svoju grandioznost i sve to kroz arhitekturu. Ova palača nalazi se u Bešiktašu koji je dio Istanbula. Sagrađena je 1856. godine za vrijeme Otomanskog carstva, a prvo je služila kao polazišna točka za mornaricu. Palača ima 285 soba, 43 salona, i u njoj se nalazi najveći kristalni luster u Europi. 

 

Hagia Sophia

Sagrađena je 537. godine nakon Krista i skoro 900 godina bila kršćanska crkva. Nakon toga su joj dodani minareti i pretvorena je u središnju džamiju što je i bila sve do izgradnje veličanstvene Plave džamije. Danas je Hagia Sofia (Aja Sofija) muzej u koji hrle turisti sa svih strana svijeta. E, sad bismo tako jedan kebab pojeli...

 

Izvor: punkufer.dnevnik.hr/ekskluziva.ba

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.