x

RIJEČ STRUKE

Dijabetes postaje bolest pandemijskih razmjera: Ovo povrće neka bude osnov prehrane

Dovoljna je svakodnevna šetnja nakon obroka u trajanju od 30 do 40 minuta

Broj osoba s dijagnozom dijabetesa svakim danom je sve veći i unazad desetak godina mi o ovoj bolesti govorimo kao o bolesti pandemijskih razmjera. Uzroci ovako velikog broja oboljelih našli su se upravo u nepravilnoj prehrani i fizičkoj neaktivnosti. Higijensko-dijetetske mjere su, osim medikamentozne terapije, osnovne mjere liječenja.

Nutritivna terapija

Dijabetesna medicinska nutritivna terapija je tzv. dijabetesna dijeta, koju određuje nutricionista dijetetičara individualno za svakog oboljelog na osnovu sljedećih parametara: antropometrijskih mjera (tjelesna visina, tjelesna masa, BMI), godina i spola, broja godina s postavljenom dijagnozom dijabetesa, laboratorijskih nalaza, endokrinološkog-internističkog nalaza, medikamentozne terapije, vrste posla kojom se oboljeli bavi, fizičke aktivnosti koju upražnjava i socijalne karte.

Kada se svi nabrojani parametri uzmu u obzir, određuje se dijabetesna prehrana koja ima za cilj da, zajedno s medikamentoznom terapijom, drži šećer u normalnim okvirima. Iako se dijeto-terapija određuje individualno, neka uopćena pravila izgledaju ovako:

1. U slučaju gojaznosti pokušati regulirati tjelesnu masu.

2. Potrebno je biti fizički aktivan. Dovoljna je svakodnevna šetnja nakon obroka u trajanju od 30 do 40 minuta.


3. Svesti na minimum unos masnoća ili ih potpuno eliminirati iz ishrane (masno goveđe meso, mesne prerađevine, kobasice, salame, iznutrice). Ishranu bazirati na bijelom mesu od peradi, goveđem, telećem i janjećem mesu, kao i povećanom unosu ribe.


4. Koncentrirane šećere po mogućnosti potpuno eliminirati ili ih konzumirati veoma rijetko (šećer, sokovi, čokolade, torte, kolače, marmelade, med).

5. Potrebu za šećerom zadovoljiti voćem raspoređenim i količinski ograničenim samo u voćnim užinama.

Unos hljeba

6. Sezonsko povrće neka bude osnov prehrane.

7. Ograničiti unos hljeba i koristiti zdrave varijante crni, heljdin, ražev, integralni, graham hljeb.

8. Koristiti umjereno mliječne proizvode s malom količinom mliječne masti.

9. Jesti češće i manje.

10. Glavni obroci da budu približno jednaki uz užine između obroka.


KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.