x

Djeca do godine ne bi smjela jesti ove namirnice

Med jer sadrži bakterijske spore botulina koje kod male djece mogu uzrokovati botulizam i zato se ne smije dodavati u hranu djeci mlađoj od godine .

Zbog nedovoljno razvijenog probavnog sistema, djeca do godine ne bi smjela jesti određene namirnice, savjetuju stručnjaci.

1. Med jer sadrži bakterijske spore botulina koje kod male djece mogu uzrokovati botulizam i zato se ne smije dodavati u hranu djeci mlađoj od godine.

2. Čaj i kafa - oboje sadrže kofein, a biljni čajevi još neke supstance koje nisu primjerene za dojenčad.

3. Sirova ili meko kuhana jaja - Poznato je da sirova ili kratko termički obrađena jaja mogu dovesti do zaraze salmonelom, što je neugodno i mukotrpno i za odrasle, a pogotovo za bebe.

4. Orašasti plodovi - Bebama se ne bi smjeli davati orašasti plodovi jer ne mogu žvakati i može doći do gušenja.

5. Prekruta hrana - Kod male djece lako može doći do gušenja, primjerice, sirovim graškom ili mrkvom, kokicama, većim komadom jabuke i sl.

6. Kravlje mlijeko - Ono nije prilagođeno probavnom sistemu beba.

7. Grickalice - Grickalice su vrlo bogate energijom, ali se zapravo radi o praznim kalorijama koje ne osiguravaju potrebne nutrijente.

8. Gazirana pića, zaslađeni sokovi i alkohoh - Tvornički sokovi, također, nemaju nikakvu nutritivnu vrijednost, već samo prazne kalorije i šećer. Alkohol je potpuno neprihvatljiv.

9. Šećer i so - Sklonosti slanom i slatkom razvija se već u najranijoj dobi pa se dodavanje šećera i soli u prehranu dojenčeta ne preporučuje.

10. Suhomesnati proizvodi, sirovo ili nedovoljno kuhano meso - Probavni sistem dojenčeta nije dovoljno razvijen za probavu takvoga mesa.


(Avaz)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.