x

Djeca starijih očeva imaju veći rizik za urođene defekte

Muškarci bi trebali planirati porodicu prije nego što navrše 35 godina kako bi izbjegli rizik za svoje nerođene bebe, tvrde istraživači. Istraživanje koje je pratilo 40 miliona beba otkrilo je da se rizik od komplikacija kod porođaja počinje povećavati kada su očevi srednjih tridesetih godina i znatno je veći kod očeva starijih od 45 godina.

Desetljećima se žene upozoravalo da nije pametno odgađati osnivanje porodice jer će na taj način ugroziti zdravlje svoje buduće djece. No novo istraživanje, objavljeno u British Medical Journalu, pokazuje da isti savjet vrijedi i za muškarce, piše Daily Mail.








– Naučnici su dosad gledati faktore koji utječu na zdravlje djeteta s majčine strane, a ovo istraživanje pokazuje da je zdravlje beba ‘timski sport’, te da i dob oca pridonosi zdravlju djeteta – izjavio je profesor Michael Eisenberg s Medicinskog fakulteta Univerziteta Stanford. Rekao je da jednom kada otac pređe 35. godinu, kod bebe se povećava mogućnost za urođeni defekt, a da se taj rizik značajno povećava kod očeva u četrdesetim i pedesetim godinama.


– To je zato što sa svakom godinom muškarac akumulira dvije nove mutacije u DNK svoje sperme.


U usporedbi s očevima koji imaju između 25 i 34 godine, djeca muškaraca čija je dob između 35 i 44 su u prosjeku imala pet posto više šanse za prijevremeni porod i nisku porođajnu težinu. Kod muškaraca koji su postali očevi sa 45 i više godina, šansa za ostanak novorođenčeta na intenzivnoj njezi je čak 14 posto, a isti rizik je i za prijevremeni porod. Čak 18 posto više novorođenčadi će imati neku vrstu napada, a 14 posto će imati manju porođajnu težinu. Ako je otac u pedesetima, postoji 10 posto veći rizik da će njegovo dijete nakon poroda biti na respiratoru, te 28 posto veći rizik da će beba trebati intenzivnu njegu.


Prosječna starost očeva u 2016. godini bila je 33,3 godine, gotovo četiri više nego 1974, kada su u prosjeku imali 29,4 godine. Starost majki porasla je u istoj mjeri kao i kod očeva – za četiri godine. U 2016. godini prosječna dob majki je bila 30,4 godine, a 1974. prosjek je bio 26,4 godine.


(Ljepota i zdravlje)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.