x

ISPOVIJEST

Djevojka upala u kandže anoreksije: „Dijeta me zamalo ubila"

Džes je počela držati dijetu početkom 2020. nakon raskida s dugogodišnjim dečkom, htjela ja da mu dokaže da je najljepša


Džes Džons (Jess Jones, 22) odlučila se za dijetu nakon raskida veze, ali je upala u zamku anoreksije. Vjerovala je da ne treba da jede jer je debela i ružna.

- Anoreksija je bolest koja uništava kvalitet vašeg života i krade vaš identitet. Počela sam sa svojom dijetom zbog Tiktoka i to me je gotovo ubilo - kaže Džes, studentica iz Lesteršira, prenosi Srećna.rs.

Počela je da drži dijetu 2020. godine

Džes je počela da drži dijetu početkom 2020. nakon raskida s dugogodišnjim dečkom i htjela ja da mu dokaže da je najljepša i mislila je da će postati privlačnija.

- Bila sam pod velikim utjecajem žena koje sam vidjela na društvenim mrežama, a koje su bile mršavije od mene. Mislila sam da će me gubitak težine učiniti privlačnijom i željela sam da se osvetim bivšem dečku. U početku sam samo smanjivala kalorije, ali je to prešlo u zavisnost. S obzirom na to da je bio period pandemije, nisam imala na šta drugo da se fokusiram nego sam bila opsjednuta s tim šta jedem - dodaje Džes.

Njena bolest je brzo napredovala

- Ova bolest me toliko promijenila da sam bukvalno čula unutrašnji glas koji mi je govorio da ne smijem da jedem prije 12 sati, da sam debela i ružna i da ne zaslužujem hranu. Uvjerila sam sebe da moram da uradim 20.000 koraka dnevno i postajala sam sve slabija, ali nisam mogla da se zaustavim. Ljudi su mi govorili da jedem, ali nisam mogla - rekla je djevojka.

Poziv na buđenje

Džesini roditelji i njena sestra bliznakinja Lusi bili su veoma zabrinuti.


- Hteli su da mi pomognu, ali ja nisam željela njihovu pomoć, nisam željela da se ugojim - rekla je Džes.

Međutim, novembar 2022. godine je bio presudan. Džes je morala da se obrati ljekaru uz podršku svoje porodice i završila je u bolnici na odjelu za poremećaj u ishrani.

- Bila sam toliko slaba da nisam smjela da se tuširam, jer bi silina vode mogla da izazove srčani udar. Izgubila sam menstruaciju, pucali su mi nokti, a sve je počelo s ishranom koja me zamalo koštala života. Na svu sreću i zahvaljujući mojoj porodici, izbjegla sam sigurnu smrt - rekla je Džes.


Svjetlo na kraju tunela

Džes je primala redovnu ambulantnu terapiju i nakon 18 mjeseci još dobiva podršku. Skoro se vratila na svoju težinu prije anoreksije, a nastavila je i sa studijama.

- Govorim o ovome jer želim da upozorim druge mlade žene i muškarce da ništa nije vrijedno da rizikujete svoj život. Anoreksija će vam ukrasti sreću, nezavisnost i identitet. Kada pogledam svoje fotografije kada sam bila u tom stanju, to me rastužuje - rekla je Džes.


Izvor: avaz.ba


KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.