x

Dobitnici nagrada Srce Sarajeva nisu krili radost: Hvala svima, presretni smo! (FOTO)

Dobitnici nagrada Srce Sarajeva 24. SFF-a nakon svečane ceremonije u razgovoru s novinarima nisu krili radost i sreću zbog priznanja koja nose iz glavnog grada Bosne i Hercegovine te su se zahvalili publici i žiriju.

Hrvatski reditelj Nebojša Slijepčević koji je za film “Srbenka” dobio Srce Sarajeva za najbolji dokumentarni film rekao nam je kako je riječ o nagradi koju svi u regiji priželjkuju.

“Za sve nas koji radimo u regiji nema veće nagrade od Srca Sarajeva. Ovo je svakako vrhunac mog rada. Ipak, ne radimo filmove zbog nagrada već da dovedemo gledaoce u kina. Uskoro počinje prikazivanje ovog dokumentarca u hrvatskim kinima i nadam se da će stići i u širu regiju. U BiH postoji interes, ali vidjet ćemo”, rekao je Slijepčević.

Hrvatski glumac Leon Lučev koji je za ulogu u filmu “Teret” srbijanskog reditelja Ognjena Glavonića osvojio Srce Sarajeva za najboljeg glumca rekao je kako je nakon dugo vremena ostao bez riječi.

“Ovih dana sam mnogo pričao, a večeras me negdje presjeklo pa ne znam šta bih rekao. Ovo mi je drugo Srce Sarajeva, najteži film u karijeri i jedan od najboljih filmova koje smo napravili. Želim se zahvaliti ekipi filma i svom sinu. Onima koji komentarišu film poručujem da ga prvo pogledaju i razmisle malo. Imam osjećaj da smo napravili nešto veoma dobro”, rekao je Lučev.

Iuona Uricaru koja za film “Limunada” kući u Rumuniju nosi Srce Sarajeva za najbolji film rekla je kako je sretna jer nagradu dijeli da vrhunskim saradnicima.

“Dok sam bila na bini prije deset godina dala sam svoje srce Sarajevu i drago mi je da danas srce ovog grada nosim kući”, rekla je Uricaru dodajhći kako je rad na filmu “Limunada” započela u Sarajevu prije četiri godine.

Bugarski reditelj Milka Lazarov koji je za ostvarenje “Aga” nagrađen Srcem Sarajeva za najbolji film rekao je kako je istinski sretan. Osim toga, priznao je da je sve vrijeme priželjkivao Srce Sarajeva za najboljeg reditelja.


Foto: Edin Bičo

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.