x

Dobrodošlica nije samo riječ, već način življenja: Najbolje europske destinacije za turiste s invaliditetom

Iako čine 80 milijuna stanovnika Europe, osobe s invaliditetom dugo su bile previđena publika u turizmu...

Najljepši dijelovi europskih gradova, srednjovjekovne jezgre sa svojim starim kamenim ulicama, nažalost (još) nisu dostupne svima. Danas se situacija polako, ali sigurno mijenja, a europski gradovi natječu se u prevladavanju prepreka kako bi svojim gostima omogućili što ljepše iskustvo.

Donosimo vam popis najbolje prilagođenih europskih gradova za osobe s invaliditetom rukovodeći se kriterijima Europske unije. Grad je pristupačan kada svi mogu lako koristiti javni prijevoz, služiti se bankomatima i uređajima da bi kupili karte, kretati se ulicama i ulaziti u javne zgrade te dobiti razumljive informacije.

Amsterdam, Breda i Rotterdam, Nizozemska: ''Ljudi nisu hendikepirani. Okolina u kojoj žive jest.''

Amsterdam: Većina atrakcija dostupna je s kolicima, a pristupačni tramvaji vode vas na najpopularnija turistička odredišta: Van Goghov muzej, kuća Anne Frank, Rijskmuseum…

Najviše pohvala dobio je The Heineken Experience, koji je omogućio osobama s invaliditetom stopostotni sadržaj, od razgledavanja pivovare do degustacije piva.

Od aktivnosti možete se okušati u Blue Boat vožnji kanalima ili vožnji Starbikes biciklima koji nude i Fun2Go bicikle za dvije osobe.

Breda: Pobjednik europskog natječaja za pristupačnost 2019. godine, ovaj srednjovjekovni gradić uspio je zadržati čari i estetiku ulične kaldrme, istovremeno ju prilagodivši osobama u kolicima.

Grad ima potpuno pristupačan javni prijevoz i vozače koji su prošli posebnu edukaciju i trening za pomoć osobama s invaliditetom, više od 800 pristupačnih dućana i kafića, a internetske stranice namijenjene građanima i turistima služe se jednostavnim jezikom i pristupom, kreirane u suradnji i sa slijepim i slabovidnim osobama.

Rotterdam: Pazite ovaj kulturološki šok – grad osigurava da svi pločnici nemaju ''grbe'' veće od 3 cm. Za svaku uočenu nepravilnost, građani imaju aplikaciju Better Outdoors putem koje slikaju pločnik i prijave to nadležnima. Oni putem GPS-a lociraju lokaciju i poprave pločnik u roku od tri dana, a građanin koji je to prijavio putem aplikacije prati cijeli proces. Isto tako, za osobe s invaliditetom tu je služba koja je dostupna 24 sata dnevno i izlazi na teren ako je potrebna fizička pomoć.

Barcelona i Vigo, Španjolska: Dva grada različite sreće s reljefom

Barcelona: Javni gradski promet dobro je prilagođen, a nešto duguje i zahvalnoj poziciji – grad je prilično ravan, bez brdašaca karakterističnih za mnoge europske gradove.

Bazilika Sagrada Familia omogućuje posebne ture za osobe u kolicima i besplatan ulaz za osobe s invaliditetom većim od 65 %. Na slavnoj tržnici La Boqueria izgrađene su rampe kroz cijelu zgradu, a plaže poput Nova Icaria i Barceloneta opremljene su liftovima, dizalicama, posebnim stazama, kabinama i asistentima koji će vam pomoći bez ikakve naknade.

Grad, ali i španjolsku ruralnu stranu možete doživjeti i na jednoj od pristupačnih tura i izleta. Većina modernih hotela je pristupačna, a najbolju ocjenu dobio je hotel Casa Camper: većina soba prilagođena je kolicima, a dvije su u potpunosti dizajnirane za osobe s invaliditetom.

Vigo: Španjolski grad nezahvalnog strmog terena odlično se snašao projektom ''Vertikalni Vigo''. Gradskim dizalima povezane su lokacije različitih razina, čime su smanjili visinske razlike za 10 do 20 metara. Za turiste s invaliditetom organizirane su pristupačne ture kroz stari grad i ribarsko naselje, u ponudi su panoramske vožnje brodom i opcije iznajmljivanja kolica i pomagala.

Berlin, Njemačka: Pristupačni rent-a-Trabant!

Kako bi što bolje izašao u susret svim svojim gostima, grad Berlin izradio je aplikaciju accessBerlin, koja kroz mapu prikazuje staze i rute do hotela, restorana i atrakcija koje su prilagođene osobama s invaliditetom. Većina atrakcija nalazi se u centru i blizu su jedna drugoj, što razgled čini još praktičnijim, a iskustvo izleta ugodnijim.

Osim muzeja, Reichstaga u kojem možete uživati u panoramskom pogledu na Berlin, Brandenburških vrata, tragova Berlinskog zida i Tiergartena, možete se počastiti spa-tretmanom u Liquidromu ili posjetiti Trabi muzej starih automobila koji su bili popularni u Istočnoj Njemačkoj – te iznajmiti jedan za vožnju po gradu!

Gdynia i Varšava Poljska: Izvrsni učenici Europske unije

Gdynia: Ovaj poljski grad dobio je priznanje EU-a ne samo zbog pristupačnosti već i zbog uključivanja osoba s intelektualnim teškoćama u sva područja života. Dječja igrališta i plaže su pristupačni, sportski događaji imaju zvučno komentiranje za slijepe posjetitelje, kazališne predstave sadrže prijevod na znakovni jezik, a uz pristupačan javni prijevoz postoji usluga od vrata do vrata za osobe koje se ne mogu služiti javnim prijevozom.

Varšava: Još jedan poljski grad nagrađen titulom najpristupačnijeg 2020. godine. Kraljevski dvorac prilagođen je posjetiteljima u kolicima, većina muzeja prilagodila je sadržaj gluhima i slijepima, parkovi i zelene površine pristupačne su i jeftinije ili besplatne za osobe s invaliditetom, a najpoznatija turistička agencija specijalizirana za pristupačno putovanje može vam pomoći u organizaciji izleta i putovanja.

Monteverde, Italija: ''Ponovno rođenje Juga''

Srednjovjekovno talijansko naselje s manje od tisuću stanovnika nalazi se na brdašcu regije Kampanija. Sve se urotilo protiv njega: uske gradske ulice, kameni puteljci, brdovit teren, načičkane kućice…

Međutim, ovaj turistički slatkiš uspješno se izborio i danas je domaćin manifestacije ''Pristupačan grad''. U aktivnostima poput glazbe i plesa sudjeluju osobe s invaliditetom, što dokazuje i nastup rock-grupe The Wheelchair Thieves, čiji su članovi bili oduševljeni lokacijom.

Naravno, grad je pristupačan, sadrži stajališta za slijepe osobe i čak 8000 informativnih točaka za slijepe i slabovidne, a izgrađeni su i posebni oblici smještaja.

''Za skupinu kao što je Wheelchair Thieves, koja je uvijek na putu, dolazak u Monteverde jedinstveno je iskustvo jer u Monteverdeu dobrodošlica nije samo riječ, već način postojanja i razmišljanja'', izjavio je Paolo Falessi, gitarist i osnivač grupe.


(Punkufer.hr)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.