x

TAJNA MAJČINOG MLIJEKA

Dojilje s uravnoteženom ishranom imaju bebe optimalne tjelesne težine

Dojilje sa zdravim prehrambenim navikama i uravnoteženom ishranom uglavnom imaju bebe optimalne tjelesne težine koje su kasnije u toku života zaštićene od gojaznosti, kažu istraživači.

Brzo dobijanje na težini i nakupljanje masnoće tokom prvih šest mjeseci života djeteta su faktor rizika za gojaznost kasnije tokom života, objasnili su oni.

autorica studije Ellen Demerath.

Ona i njene kolege istražile su efekt ishrane dojilje na rast i razvoj dojenčadi, a njihova studija je uključivala 354 dojilje. One su ispitane o njihovim prehrambenim navikama tokom trudnoće te jedan i tri mjeseca nakon porođaja.

Bebe onih majki koje su imale zdraviju ishranu u bilo kojem od navedenih vremenskih intervala manje su težile i imale su niži postotak tjelesne masti u prvih šest mjeseci od onih čije su majke imale lošiju prehranu, javlja Health24.

Ishrana majke nije utjecala na to koliko je tkiva bez masti, uključujući kosti i mišiće, dijete imalo, prema istraživanju objavljenom nedavno u časopisu Nutrients.

"Ovo je dokaz da majke koje konzumiraju visokokvalitetne namirnice mogu pomoći svojim bebama da budu optimalne težine i da imaju manje tjelesne masti od djece onih majki koje su se nezdravo hranile, a istovremeno se sprečava i rizik od pretilosti u budućnosti", rekla je Demerath.

Sljedeći korak koji naučnici nastoje poduzeti jeste da saznaju šta je to u majčinom mlijeku što bi moglo pomoći djeci da budu optimalne težine i da se pravilno razvijaju. Ta informacija mogla bi pomoći majkama da odluče šta da jedu da bi imale zdravo mlijeko za svoju djecu, kaže Demerath.


(Klix)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.