x

Ističe da je i sam dijete rata

Đoković razočaran odlukom čelnika Wimbledona: Ne mogu podržati, to je suludo!

I prvi reket svijeta Novak Đoković prokomentarisao je odluku rukovodstva Wimbledona da ruskim i bjeloruskim teniserima zabrani nastup na trećem grand slemu sezone.

Mnoge je to iznenadilo, a Đoković je bio veoma iskren.

“Rat ću uvijek osuđivati, ja sam dijete rata, znam kolike traume ostavlja. Na Balkanu je bilo puno ratova u prošlosti. Ne mogu podržati odluku čelnika Wimledona, to je suludo. Politika ne smije da se miješa u sport, neće biti dobro“, jasan je bio Đoković.

ATP se protivi ovoj odluci, no u Wimbledonu ne planiraju istu mijenjati.


Ova odluka će dosta toga promijeniti pred žrijeb jer Rusi u ovom trenutku imaju dva igrača u samom vrhu svjetskog tenisa, to su Daniil Medvedev i Andrey Rublev, dok kod teniserki u vrhu su Anastasija Pavlyuchenkova, Daria Kastakina i Veronika Kudermetova.

Ruske i bjeloruske teniske reprezentacije dobile su ranije zabranu takmičenja u Davis Cupu i FED Cupu.

Što se tiče Bjelorusije tu će veći udarac biti u ženskoj konkurenciji jer su uzdanice u samom vrhu Aryna Sabalenka i Viktorija Azarenka.


"Nakon dugih razgovora sa Vladom Velike Britanije, samim Organizacionim odborom All Englanda Cluba, donešena je odluka da jedan od najznačajnijih sportskih događaja u Engleskoj prođe bez takmičara iz Rusije i Bjelorusije", navodi se u saopštenju organizatora Wimbledona.

Teniseri i teniserke iz Rusije i Bjelorusije nisu imali sankcije na ATP i WTA touru za razliku od ostalih sportskih kolega iz njihovih država, a sada će dobiti najteže moguće sankcije i ostat će uskraćeni nastupa na najprestižnijem teniskom turniru.


(Sport Sport)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.