x

Đoković zaradio više od 840 miliona KM!

Najbolji teniser svijeta uz impresivne sportske rezultate ruši i finansijske rekorde.

Vodeći teniser svijeta Novak Đoković od početka profesionalne karijere, odnosno od 2003. godine, od nagrada, sponzorskih ugovora i bonusa za nastupe na turnirima, zaradio je skoro 490 miliona dolara (više od 840 miliona KM)!

Đoković iz godine u godinu zarađuje sve više novca od sponzora, a procjenjuje se da će mu ove sezone samo marketinške aktivnosti donijeti skoro 40 miliona dolara.

Ispred Federera

Što se tiče nagrada od turnira, 2019. godinu počeo je osvajanjem Australian Opena u Melburnu, gdje je zaradio skoro tri miliona dolara.

Do sada je finansijski najuspješnija godina u karijeri srbijanskog igrača bila 2015., kad je od nagrada i sponzora zaradio više od 50 miliona dolara.

S ukupnom zaradom od 490 miliona dolara, Đoković je među 50 najbogatijih sportista svijeta svih vremena.

Kad su u pitanju teniseri, ispred njega su samo Švicarac Rodžer Federer (Roger), Andre Agasi (Agassi) i Rafael Nadal. Federer je zaradio 675 miliona dolara, Agasi 570 miliona dolara, a Nadal 520 miliona.

Prvi reket svijeta i aktuelni šampion na tri gren slem turnira (Vimbldon, US Open, Australian Open) uveliko je prestigao Federera po zaradi od turnira.

Đoković je od nagrada sakupio 128,7 miliona dolara, što je za osam miliona više od Švicarca. Federer je, međutim, zaradio ukupno 675 miliona dolara zahvaljujući mnogo boljim sponzorskim ugovorima.

Džordan i Vuds

Naravno, ovaj odnos mogao bi se promijeniti u korist tenisera iz Beograda, jer je Federer (37) na zalasku karijere, dok Đoković (31) poslije sanirane povrede i spektakularnog povratka na sami vrh igra najbolji tenis u karijeri.

Sve ovo Đokovića čini najbolje plaćenim sportistom na prostoru bivše Jugoslavije, kao i jednim od vodećih svjetskih sportista prema trenutnoj zaradi.

Inače, najbolje plaćeni sportista u historiji je legendarni američki košarkaš Majkl Džordan (Michael Jordan).

Slavni bek Čikago bulsa u karijeri je zaradio skoro 1,85 milijardi dolara pa nije iznenađenje da je, nakon sjajne igračke karijere, kupio NBA ekipu Šarlot hornetsa, čiji je i danas vlasnik.

Džordana prati njegov zemljak, golfer Tajger Vuds (Tiger Woods ) sa 1,7 milijardi dolara...

Uspješna 2018.

Đoković je u 2018. godini samo od turnira zaradio 15,9 miliona dolara, a daleko iza njega je drugoplasirani Nadal (8,66 miliona).

Slijede Federer sa 8,62 miliona dolara te Argentinac Huan Martin del Potro (Juan, 6,4 miliona) i Južnoafrikanac Kevin Anderson (5,4).

Top 5

1. Majkl Džordan (košarka) 1,85 milijardi

2. Tajger Vuds (golf) 1,7 milijardi

3. Mihael Šumaher (Formula 1) 1 milijarda

4. Kobi Brajant (košarka) 800 miliona

5. Dejvid Bekam (fudbal) 800 miliona

*cifre su izražene u dolarima


(Avaz)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.