x

Zenica

Dolazi nam baletna čarolija "Povratak Krcka O."! (Foto)

Povratkom Krcka O., 22.12.2022. godine dolazi baletna čarolija na scenu Bosanskog narodnog pozorišta,

ARS Centar Zenica se odlučio da ova baletna predstava o drvenom lutku (orašar-drobilica za orahe) bude na neki način tradicionalno predstavljena svake godine u našem Gradu. Tako Ars Centar samo potvrđuju prvobitne najave od prošle godine kada je bilo prvo postavljanje ovog djela na sceni Bosanskog pozorišta Zenica..

Ova predstava je veoma zahtjevna za postavljanje, ali je veliki izazov jer otvara bezbroj mogućnosti u kreiranju.

„Do sada smo naišli na samo riječi pohvale i oduševljenu publiku. Jednako uživaju i oni malo stariji, što potvrđuje da se radi o predstavi obiteljskog tipa.

Naravno da su zeničani u malo povlaštenijem položaju kada je riječ o gledanju baletne predstave, obzirom da je uobičajeno da samo veći centri i imaju balet. Ove godine Krcko se postavlja u Sarajevu, Zagrebu, ali i u Zenici. Ponosni smo na to“ – ističu iz ARS Centra.

Kevin G. Dirckson profesor plesnih umjetnosti iz Čikaga (USA) je zadužen za cijelu postavku i režiju.

U realizaciji baletne predstave priključili su nam se i partneri u  projektu: Vlatko Rosić, ravnatelj - „Katolički Školski Centar“ Zenica, Miroljub Mijatović, direktor - „Bosansko narodno pozorište“ Zenica i HKD „Napredak“.

U baletnoj predstavi osim balerina ARS Centra učestvuju i glumci DOL scene BNP-a Zenica.

Ovo je bajka o djevojčici koja za novogodišnje blagdane dobija na poklon drvenog lutka, a nekim čudom upravo taj lutak će je odvesti u svijet čarolije i mašte. Upoznat će neobične likove poput kralja miševa, male vojnike, šećernu vilu ali i neobičnu Ginger mamu.

Ovo je najizvođenija baletna predstava u svijetu pred novogodišnje praznike. Predstava za cijelu obitelj s radošću i uzbuđenjem iščekuju se svake godine.

ARS Centar i partneri ovog projekta su prošlu godinu u realizaciji baletne predstave Krcka Oraščića postavili temelje stalnih izvedbi ove bajke.

Očekivano je, po reakcijama djece i šire publike, da će ova baletna predstava postati nezaobilazan događaj pred novogodišnje praznike i da možemo da očekujemo svaku narednu godine dolazak malog drvenog lutka u naš Grad.

Očekujemo da će publika uživati u plesu balerina, prelijepim kostimima i muzici P.I. Čajkovskog.

Glavna uloga Klare, povjerena je djevojčici, balerini, Neri Mujčinović.

Interesantno će biti vidjeti i učešče profesora Kevina G. Dircksona u ulogama kralja miševa i neobične mame Ginger.

Očekuje se da će se publika zabaviit i da ćemo s ovom predstavom uvesti djecu i sve ljubitelje teatarske umjetnosti u bolju i sretniju Novu Godinu – poručili su iz ARS Centra.


.

.

.

.

.

Pahuljko        

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.