x

Dom berberskog viskija i najvećeg filmskog studija: Zanimljivosti o planini Atlas za koje niste čuli

Pozdrav onima koje su roditelji preopteretili obavezama u djetinjstvu ili su iz nekog razloga morali brzo odrasti – možda imate tzv. Atlasovu osobnost...

Planina Atlas poznata je mnogima, ako već ne po lokaciji, onda barem po imenu. Nemoguće je izbjeći ju prilikom putovanja Marokom ili Alžirom. Njeni snježni vrhovi izgledaju nadrealno dok proviruju u daljini iza gradskih palmi i orijentalno urešenih minareta, pa je velika mogućnost da ćete poželjeti istražiti ju. Dobra vijest je da će to biti lakše nego se čini. Možete krenuti u visine autom, autobusom, ili tradicionalnim načinom – na devama ili magarcima. Kako god bilo ,evo nekoliko zanimljivosti koje možda niste znali, za upoznavanje.

1. Ime mitološkog podrijetla i danas vreba iza svakog ugla

Naziv Atlas potječe iz grčke mitologije, tj. priče o titanu koji je nosio nebesa na svojim plećima, a koji je kasnije poistovjećivan s planinom Atlas i prvim (mitskim) kraljem Mauritanije. U antici je prevladavalo vjerovanje kako je bio dobar filozof i matematičar, te kako je upravo on otac astronomije. Stoga ne čudi što je u 16. stoljeću geograf Gerardus Mercator koristio upravo izraz „atlas“ za zbirku karti svijeta, u čast mitološkom titanu. Zanimljivo je i da je Atlantski ocean potekao od izraza „Atlasovo more“ tj. iz 6. stoljeća prije Krista - ima smisla i ako ga promatramo kao more koje se proteže zapadno od planine Atlas.

Naziv Atlas proširio se čak i na terminologiju iz psihoterapije. Pozdrav onima koje su roditelji preopteretili obavezama u djetinjstvu ili su iz nekog razloga morali brzo odrasti – možda imate tzv. Atlasovu osobnost, koju ste razvili noseći veliku odgovornost na svojim leđima.

2. Planina Berbera i „berberskog viskija“

Putujući po visinama Atlasa naići ćete na brojna berberska sela podignuta iz kamena i gline. Male nastambe ravnih krovova i bez struje izgledaju kao da su izrasle iz obronaka planine. Jedino što im daje neprirodan pečat su reklame za Coca Colu koje možete vidjeti ispisane ovdje, Bogu iza nogu. Čekajte tek da ugledate berbera s tradicionalnim turbanom na glavi kako pije svoj čarobni gazirani napitak i mazi se po trbuhu: „Mmmm, Coca Cola je dobra za želudac.“

No, postoji i domaći lijek za želudac: slavni berberski čaj od mente, koji zovu još i „berberskim viskijem“. Posluživanje i ispijanje čaja je čitav ritual koji uključuje druženje, razgovor, polagano pijuckanje i uživanje u trenutku. Colu imate i kod kuće, stoga iskoristite priliku da uživanje na originalan način, u ovoj regiji poznatoj po gostoljubivim i plemenitim stanovnicima.


3. Postoji i Anti-Atlas

Atlas je zapravo planinski lanac koji se sastoji od nekoliko dijelova te prolazi kroz Maroko, Alžir i Tunis. Među njima je i dio zvan Anti-Atlas koji se proteže južnim dijelom Maroka duž obale Atlantskog oceana sve do Sahare. Zbog svoje posebnosti i djelomične odvojenosti od ostatka lanca dobio je prefiks „anti“. Tu se nalazi i jedna od najpopularnijih turističkih atrakcija Maroka – grad Ouarzazate na nadmorskoj visini od 1 160 metara. Što nas dovodi do iduće točke…

4. Ouarzazate: „vrata pustinje“ i sjedište najvećeg filmskog studija na svijetu

Ouarzazate je jedan od najljepših gradova koje možete posjetiti tijekom ekspedicije na Atlas. Poznat i kao „vrata pustinje“, svoj nadimak dobio je zahvaljujući svojoj zgodnoj poziciji. U povijesti je ovo mjesto bilo središte trgovačkih puteva između Maroka i ostatka Afrike ali i Europe. Berbersko stanovništvo ovdje je podiglo brojne kazbe, zgrade i kuće od gline koje djeluju gotovo filmski. Možda je baš zato i Ouarzazate poslužio kao set za snimanje Lawrencea od Arabije, Mumije, Gladijatora… Ipak je ovdje sjedište najvećeg filmskog studija na svijetu (ako gledamo po površini). Njegovo ime? Atlas studios, normalno.


5. Najviši vrh vidljiv je i „osvojiv“ iz obližnjeg Marakeša

Najviši vrh Atlasa je Toubkal, smješten na 4 167 metara nadmorske visine. Pripada Kraljevini Maroko, a može se vidjeti iz 60-ak kilometara udaljenog Marakeša. Ovaj planinski vrh objekt je želja brojnih planinara i penjača, naročito jer nije previše zahtjevan i lako je orijentirati se. Ako pritom još unajmite lokalnog vodiča, dobro iskustvo je zagarantirano. Samo izdvojite malo više vremena za ovaj pohod, jer će vam trebati barem dva dana. Idealan period za planinarenje je u jesen ili proljeće.

6. Argan: drvo koje daje život i ne odustaje

Čak ni naizgled najveće zabiti svijeta nisu pošteđene posljedica ljudskog djelovanja – krčenja šuma, ispaše stoke, širenja poljoprivrednih zemljišta, požara… Pa tako ni područje Atlasa, naročito ono kraj Sahare. Uz navedene probleme, tu je još i pustinja koja polako guta život pred sobom.

U toj borbi za opstanak istaknuo se argan, drvo koje je izdržljivošću i otpornošću uspjelo obraniti „svoju“ zemlju, a danas je postalo simbol regije. Suša i vrućine mu ne smetaju i može živjeti čak 200 godina. Njegovo drvo koristi se za grijanje, lišće služi kao hrana divljim kozama (koje se penju po njemu i gledaju vas sa čuđenjem zašto ih gledate sa čuđenjem), a ulje je jedan od glavnih pokretača ekonomije – do te mjere da arganovo ulje poznajemo i pod imenom „marokansko ulje“. Može se koristiti u kulinarstvu, no popularniji je kao kozmetičko ulje koje spašava kožu, kosu i nokte. Sada uživa posebnu zaštitu države i UNESCO-a, prepoznat pod titulom koju zasluženo nosi: drvo budućnosti…


(Punkufer.hr)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.