Teslić
JEFTINIJI IZBOR
Donosimo vam recept za bolonjez od sojinih ljuspica kao alternativu mljevenom mesu
Bolonjez od sojinih ljuspica dobar je izbor kada želite izbjeći proizvode od mesa, ali i uštedjeti novac na sastojcima. Sojine ljuspice koštaju znatno manje od bilo kojeg mljevenog mesa, a ovaj način pripreme donosi vam gotovo identičan okus klasičnog bolonjez umaka.
Za bolonjez od soje potrebni su ovi sastojci:
1 crni luk srednje veličine
600 mililitara tečnog paradajz sosa
100 grama sojinih ljuspica
nekoliko kašika ulja
100 mililitara mlake vode
svježi peršun
začini po želji
Začini koji se smatraju obaveznim su so, biber, origano, crvena (dimljena) slatka paprika, a pored toga možete dodati i sušeni bosiljak, sušeno povrće za supu i bijeli luk u granulama.
Priprema ovog jela je jednostavna. U jednu posudu najprije stavite sojine ljuspice i začine. Sastavite sastojke i prelijte toplom vodom. Potom ostavite 20 minuta da soja upije vodu i začine.
Za to vrijeme sitno isjeckajte crni luk, a u posudu u kojoj planirate pripremati obrok, stavite ulje i uključite ringlu na srednje jaku vatru. Polako dinstajte luk i ako želite, možete dodati sitno sjeckanu crvenu papriku, ali taj sastojak nije obavezan.
Kada se luk prodinsta, dodajte sojine ljuspice i promiješajte, a nakon dvije minute dodajte i paradajz sos i kuhajte oko 20 minuta. Ukoliko vam smjesa bude gusta, dodajte još malo vode. Na kraju dodajte i sitno nasjeckani peršun.
Kada se smjesa sjedini, vaš bolonjez je spreman. Možete ga servirati uz tjesteninu te dodati masline, zelenu ili neku drugu salatu kao prilog.
(klix.ba)
Podijeli komentar
Prijavi komentar
KOMENTARI
Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.