x

meksička kuhinja

Donosimo vam recept za najukusnije tortilja doritose

Doritosi su hrskava, sirasta, slana zaraza, a još kada se pretvore u ukusnu tortilju postajete potpuno ovisni o njima. Njihova izrada može zvučati zastrašujuće, ali proces je zapravo veoma jednostavan i zahtijeva minimalne kulinarske vještine te vrlo malo sastojaka.

Sastojke je potrebno umiješati u jednu posudu i to je sve. Tajna mekanih doritosa je u mješavini običnog brašna s kukuruznim. Ova kombinacija rezultira tortiljom koja ima okus kukuruza, ali joj elastičnost daje pšenično brašno, što olakšava pečenje bez lomljenja i sušenja.

Kada je riječ o filovanju tortilja, zapamtite da su kombinacije brojne, od onih s pilećim mesom, purećim, pa do mljevenog junećeg mesa, sira, zelene salate i paradajza. Dakle, filujte je onako kako vam srce želi.

Sastojci za tortilja doritose:

1 šoljica višenamjenskog brašna

1/2 šoljice kukuruznog brašna

2 šoljice doritosa sa sirom

1 čajna kašičica soli

1 kašičica praška za pecivo

1/4 šoljice ulja

3/4 šoljice vode

Način pripreme:

Stavite doritose u blender i blendajte dok se ne pretvore u mrvice. Uzmite 1/2 šoljice i stavite u veliku zdjelu. Dodajte brašno, kukuruzno brašno, so i prašak za pecivo. Promiješajte dok se smjesa ne sjedini.

Polako dodajite vodu i oblikujte sve u tijesto. Pokrijte plastičnom folijom i ostavite da odstoji na sobnoj temperaturi 30 minuta.

Podijelite tijesto na 16 jednakih kuglica. Zagrijte travu na srednjoj temperaturi. Razvaljajte tortilju. Stavite je u tavu i pecite minutu-dvije dok lagano ne porumeni.

Ispečenu tortilju stavite u zdjelu i pokrijte je krpom. Para će joj pomoći da bude vlažna i mekana. Ponovite postupak s ostalim tortiljama i filujte ih po želji.


(Klix)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.