x

pred polazak za split

Došlo je do kraja, odlazim sa sinom kući! Hvala Beogradu na velikom srcu koje mi je dao: Potresna poruka Nenada Periša!

U crkvi Sv. Ante u Bregalničkoj ulici u Beogradu danas je izložen kovčeg Mateja Periša, čije tijelo je nađeno u srijedu oko 9.20 sati Dunavu kod Ade huje u Beogradu. Otac Nenad će sa tijelom svog sina oko 17 sati krenuti za Split. 

Nenad Periš se obratio novinarima pred crkvom.

- Htio bih se zahvaliti ovom prilikom gradu Beogradu na velikom srcu koje mi je dao, bez obzira što je moj sin tu završio život. Srce koje su mi dali Beograđani za 139 dana pomogli su mi da osjetim ljudsku brigu što u ovim trenucima treba - rekao je Nenad Periš.


Fotografije: Kurir, Telegraf

Periš se zahvalio i MUP-u Srbije na "nevjerovatnom poslu". Rekao je da je sa policajcima imao i "ljudski i profesionalan kontakt".

- Hvala svakom policajcu... Zahvalio bih se i MUP-u Hrvatske koji je takođe odradio nevjerovatan posao i hvala im na tome. Hvala i MUP-u BiH. Hvala svim novinarima, snimateljima... Mislim da ste pokazali da ste ljudi i da u ovakvim teškim situacijama znate razlike između vijesti i boli - nastavio je Periš.


On se zahvalio i sveštenicima kataličke crkve, ali i patrijarhu srpske pravoslavne crkve Porfiriju.

- Hvala svakom čovjeku u Beogradu bez obzira da li je vjernik ili ne. Došlo je do kraja, odlazim sa svojim sinom kući, okrećem novu stranu koja će biti ispisana Beogradu. Poslije ovoga mislim da ću biti mnogo bolji čovjek. Mislim da božiji poziv ima dublje značenje. Još jednom hvala i oprostite na zamolbi da se suzdržite od snimanja - rekao je Periš i dodao da će sahrana Mateja biti u Splitu, u krugu porodice.


Vrata crkve su otvorena za građane, koji u miru ulaze unutra kako bi mogli da odaju posljednju počast tragično stradalom Splićaninu.

Misa za Mateja je počela poslije 15 sati i građani su ušli i sjeli, a unutra se čitaju molitve.

Okupljeni građani u suzama komentarišu kako su svi teško proživljavali pet mjeseci potrage.


Beogradski nadbiskup Stanislav Hočevar koji će predvoditi ispraćaj, obratio se okupljenim novinarima.

- Beogradska nadbiskupija, kao i svi vjernici, pratili smo, sada moramo reći pokojnog Mateja kada je u Beogradu nestao. Prva zajednička molitva za njega bila je u ovom svetištu. Iznenađen sam da je on pronađen baš 18. maja kada grad Spit slavi svog mučenika Feliksa. Sveci su nam pomogli da se nađe naš dragi Matej - rekao je Stanislav Hočevar i dodao:

- Danas smo željeli da se od njega dostojno pozdravim.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

Izvor: Kurir
Foto: Kurir, Telegraf

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.