x

Druga strana karantina: U Indiji zrak dugo nije bio čišći, država prodisala!

Kada je Indija ušla u karantin prije nekoliko dana, učinila je to kako bi se što efektnije suzbilo širenje koronavirusa. No, kroz nekoliko dana se pokazalo da je iz te odluke proizašlo još koristi, pa je tako zabilježen veliki pad u broju štetnih čestica u zraku.

Državni karantin u Indiji značio je zatvaranje svih tvornica, supermarketa, prodavnica i ureda. Osim toga, skoro sav javni prevoz je obustavljen, a zaustavljeni su i radovi građevinskih firmi.

Indija na ovaj način traži od svojih građana da ostanu u kućama i poštuju mjere kako bi spriječili širenje koronavirusa. Za sada je u ovoj državi zabilježeno nešto više od 1.300 otvorenih slučajeva, kao i 35 preminulih od posljedica oboljenja COVID-19.


Otkako je sve zaustavljeno, a građani ostaju u svojim kućama, zabilježen je ogroman pad štetnih čestica u zraku koje inače stvaraju automobili i velike tvornice.

"Nisam vidio plavo nebo iznad Delhija posljednjih deset godina. Udisanje zraka ovdje ozbiljno šteti zdravlju ljudi, a u cijeloj ovoj pandemijskoj krizi pozitivnu stvar predstavlja činjenica da možemo izaći i udahnuti svjež zrak", objasnio je za CNN Jyoti Pande Lavakare, osnivač organizacije Care for Air.


Analitičar iz Delhija Sunil Dahia je za CREU objasnio kako je promjena znatno primjetna, ali i kako je svjestan da će se sve vratiti na staro čim se vanredno stanje okonča: "Ali to nije razlog da prestanemo slaviti i uživati, nadam se da će nam ovo poslužiti kao lekcija za naredni period".

.

.

.

.

.

.

.

..


(Klix)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.