x

Dugoročni planovi spasiće ljubav

Parovi koji ne žive u istom mjestu ili zemlji na posebnom su testu sada, jer su sada prinuđeni da održavaju odnos preko telefona i interneta. Oni koji su se našli u takvoj, nemiloj situaciji, sigurno znaju koliko je to teško, ali stručnjaci su sigurni da će veza na daljinu preživjeti ako postoje ljubav i razumijevanje.

Psihološkinja Jovana Jestrović kaže da, dok svi pričaju kako je potrebno da sa partnerom kojeg ne možemo da viđamo uživo organizujemo sastanke online, da se lijepo sredimo i “zajedno”, odnosno virtuelno večeramo i pijemo vino, većina ignoriše nešto jako važno, a to je razgovor o virusu korona. Umjesto toga, parovi ga ignorišu, ubijeđeni da će tako sačuvati vezu i skrenuti misli na pozitivnije stvari. Ali, to je pogrešno za svaki, pa i za ovaj emocionalni odnos.

“Razgovor o ovoj krizi je važan i potreban, jer omogućava partnerima da iz nje izađu jači”, tvrdi ona.

Pandemija je za vezu kriza kao i svaka druga, što znači da je očekivano da partner bude podrška da bi se lakše prebrodila situacija. Budite jedno drugom podrška Nije suština da se pravite kako korona ne postoji, da mijenjate temu i okrećete priču na drugu stranu, nego naprotiv, da o tome razgovarate, da pitate jedno drugo kako se osjeća, šta koga plaši, kako ko vidi budućnost.

Druga stvar koja bi, kako kaže Jovana, trebalo da se sada naglasi u vezi na daljinu jeste postojanje dugoročnih planova.

“Ono što je vjerovatno najteže u vezi sa virusom korona je neizvjesnost, a svaka neizvesnost može da se odrazi na odnos, jer niko ne zna koliko će ovo tačno trajati. Zato smo uznemireni i nervozni. Pitamo se kada ćemo ponovo vidjeti partnera, a niko ne može da nam da precizan odgovor. Uplašeni smo i zbunjeni. I zato je važno da imamo dugoročne planove, a ne kratkoročne, jer je izvjesnije da ove godine nećemo moći da idemo na more ili pokrenemo neki posao, ali hajde da planiramo da otputujemo na Kubu ili u Pariz, upustimo se u zajednički projekat… Tako ćemo održati zajedništvo i kao par uspjeti da rastemo, razvijamo se”, zaključuje ona.


(Ljepota i zdravlje)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.