x

NOVO ISTRAŽIVANJE

Duže dojenje bi moglo smanjiti rizik od postporođajne depresije

Osim već poznatih dobrobiti dojenja za bebu i majku, novo istraživanje otkrilo je još jednu pozitivnu stvar: ono bi moglo pomoći u smanjenju rizika od postporođajne depresije.

"Žene koje pate od postporođajne depresije, koja se javlja od četvrte sedmice do godine dana nakon poroda, bore se sa tugom, tjeskobom i ekstremnim umorom koji im otežava normalno funkcionisanje", rekla je autorica istraživanja Christine Toledo.

Majke mogu imati poteškoće sa povezivanjem i brigom o bebama. Također mogu razmišljati o povređivanju sebe ili svog djeteta. Povećan je i rizik od zloupotrebe psihoaktivnih supstanci.


Istraživači sa Florida Atlantica i drugih univerziteta koristili su bazu podataka od gotovo 29.700 žena u 26 država kako bi ispitali povezanost dojenja i depresije. Gotovo 13 posto žena imalo je rizik od postporođajne depresije, piše US News.

Međutim, majke koje su dojile u vrijeme istraživanja imale su statistički značajno manji rizik od postporođajne depresije od onih koje nisu. Istraživači su također otkrili vezu između dužine dojenja i depresije. Kako se broj sedmica dojenja povećavao, rizik od depresije se smanjivao.


Prema istraživanju, žene koje su doživjele postporođajnu depresiju imaju 50 posto veći rizik da će je imati i nakon narednih trudnoća. Također imaju 25 posto povećan rizik od drugih depresivnih poremećaja koji se mogu pojaviti i do 11 godina nakon rođenja bebe.


(Klix)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.