x

Dva sigurna načina da sačuvate brak

Prema anketi sprovedenoj među stručnjacima za mentalno zdravlje, najbolji način da spriječite razvod braka je poboljšanje komunikacije, a odmah iza toga je da partnera stavite na prvo mjesto prioriteta (čak i ispred djece).

Ovi rezultati nisu iznenađujući, s obzirom na to da se komunikacijski problemi navode se kao najčešći razlog koji vodi do razvoda (65%), a slijedi ga nemogućnost rješavanja sukoba (45%).

Najčešće primjedbe, zbog kojih muškarci pomišljaju na razvod su prigovaranje/gunđanje partnerke, a odmah nakon toga to što supruga ne pokazuje dovoljno zahvalnosti.


Kod žena, većina njih kao najveći problem navodi nedostatak uvažavanja njihovih osjećanja i mišljenja, a slijedi to što ih njihovi partneri ne slušaju ili previše pričaju o sebi.

A koje su osobine uspješnih parova?


Osobe koje imaju uspješnu vezu/brak slijede vlastite pojedinačne hobije i interese, a osim toga usavršili su i vještinu “zdravog svađanja”.

Stručnjak Ashley Davis Bush savjetuje: “Konflikti su neizbježni. Ali oni su i korisni ako ih koristite produktivno. Koristite jezik poštovanja i budite spremni da poslušate partnera.”


(Ljepota i zdravlje)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.