x

Dva vrhunska alpinista zarobljena na 7000 metara nadmorske visine: Mole Boga i čekaju čudo

Marek Holeček (46) i Radoslav Groh (32) našli su se u teškoj situaciji pod vrhom Baruntsea. Češki alpinisti kampiraju na nadmorskoj visini od gotovo 7000 metara, čekajući poboljšanje vremenskih uslova, koje bi moglo doći tek u subotu.

Češki alpinisti popeli su se još 25. maja na vrh Baruntsea (7162 metra), visoke planine u Nepalu.

Na osvajanje ove planine krenuli su 20. maja, a dva dana kasnije krenuli su u stvarni napad. Nakon što su uspjeli, Holeček i Groh morali su kampirati na nadmorskoj visini od gotovo 7000 metara, zbog strašnih vremenskih uslova. Jeda od njih šalje satelitske poruke i obavještava javnost o svim koracima, ali trenutno su zarobljeni bez šansi da se spuste zbog vremenskih neprilika.


"Situacija se nije promijenila, i dalje smo zarobljeni na 7000 m i ne možemo se kretati. Još uvijek pada snijeg, puše, vrlo je slaba vidljivost. Čekamo čudo koje će se nadam se dogoditi u subotu", objavljeno je na Facebook profilu Mareka Holečeka.

"Vrijeme je na tom području vrlo loše. Svakog dana padne oko 20-30 cm snijega, vidljivost je nula, čak i u bazi. Niko ne može doći ovamo ili izaći. Svi čekamo da se vrijeme popravi, a to je predviđeno za subotu", dodao je.


Holeček je 46-godišnji planinski vodič i jedan od najboljih planirana decenije, dobitnik dvije Zlatne sjekire za svoje uspone. Ipak, sada se nada da će se on i njegov prijatelj vratiti na sigurno nakon što dane provode zarobljeni na planini.


(Sport Sport)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.