x

DŽUM-HUR

Piše: Emir Dervišefendić

Prvi put u životu došao sam u kneževinu Monaco, u njen, neslužbeno glavni grad Monte Carlo. O tom gradu znao sam mnogo od ranije. Poznat po kasinima, Velikoj nagradi Monaca, organizacijama raznih boks-mečeva, po modi itd. Mondeno ljetovalište. 

Imao sam tamo nekoliko poznanika i poznanica, upoznali smo se za vrijeme jedne njihove posjete Sarajevu. Sad je bila prilika da se ponovo vidimo. Odmah po dolasku javio sam im se i ubrzo smo se našli ispred jednog kasina. Dva mlada Francuza i tri još mladje Francuskinje. Vodali su me cijeli dan po gradu i pokazivali znamenitosti. Dogovorili smo se da se nadjemo opet sutradan. Odsjeo sam u jednom pristojnom i povoljnom pansionu. Poslije večere sam malo prelistao lokalnu štampu i vidio najavu meča za sutra izmedju Tomaša Berdycha i Damira Džumhura. I odmah dobio ideju. Povešću prijatelje sutra na meč, da vide kako igra Damir. I našaliću se s njima.

 

-Vidio sam program ovdašnjih bioskopa, rekao sam im, i rado bih opet pogledao Hura. 

-Koliko mi znamo, Hur – rekli su s upitnicima na licima -  nije na programu ni u jednom kinu, to je stari film i ne igra čak ni u kinoteci. Može se pogledati jedino sa DVD-a. 

 

Oni naziv filma Ben-Hur skraćuju tako što ga zovu jednostavno Hur. Tako rade i Ameri.

-Ipak ćemo ga gledati, odgovorio sam. Samo me pratite. Dok su me u čudu gledali i slijegali ramenima, pozvao sam taksi. Na Tennis Masters! – rekao sam taksisti.

Kad smo stigli i dalje su bili zbunjeni. Ušli smo na stadion i zauzeli mjesta. Njima još ništa nije bilo jasno.

 

-Danas ovdje igra Hur! – rekao sam gledajući ih upitno.

-Ali, ovo je teniski turnir, Masters!- rekla je jedna od prijateljica. Znamo da sada igra Čeh Berdych protiv nekog nepoznatog tenisera, neće biti interesantno, Čeh je sigurno mnogo jači! I, kakve veze ima sve ovo ima sa Hurom?

-Ima, jer danas ovdje igra Hur! I, šta kažete, nepoznatog? Sačekajte. A ja, kao da sam znao. Imao sam špurijus. Kad je meč završen Damirovom ubjedljivom pobjedom, pogledao sam prijatelje sa smiješkom.

 

-Eto, vidjeli ste Hura u super izdanju! – rekao sam s ponosom. I zapamtite ga dobro!

-Ali, ne razumijemo, nije to bio nikakav Hur! – bili su i dalje tvrdoglavi.

-Jeste, prijatelji moji, ali ne Ben-Hur. Bio je to, za vašu informaciju, Džum-Hur! Ipak ste ga gledali!

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.