x

Red Bull 400

Ekstremna utrka na Igmanu: Zanimljive činjenice o "najtežih 400 metara koje ćete ikad pretrčati"

Prvo bh. izdanje utrke Red Bull 400 održat će se 26. juna na kultnoj velikoj skakaonici na Malom Polju. Ovaj ultimativni test izdržljivosti i snage volje predstavlja izazov čak i za vrhunske sportiste, a zašto je to tako najbolje ilustruju brojke koje stoje iza iscrpljujućeg uspona uz ski skakaonicu.

Prijave za utrku su u toku na www.kupikartu.ba. Dobra vijest za sve zainteresovane je da se, osim online, prijaviti mogu i na svim prodajnim mjestima sistema KupiKartu.

Brojevi i statistika možda i ponajbolje ilustruju impresivne napore koje ulažu učesnici najteže utrke na 400 metara na svijetu. U nastavku je nekoliko zanimljivih činjenica o Red Bull 400:

37 stepeni - nagib staze na skakaonici. Većina trkača hoda četvoronoške kada nagib dostigne 30°.

140 metara - vertikalna razlika između starta u podnožju i cilja na vrhu skakaonice, visina 40-spratnice.

185-190 otkucaja u minuti - prosječni puls takmičara pri kraju utrke.

40 litara u minuti - protok krvi za vrijeme utrke je 8 puta veći od normalnog.

600-800 koraka - toliko je potrebno za savladavanje staze duge 400 metara.

20 puta veće nakupljanje mliječne kiseline od normalnog. Puzanje počinje kada bedreni mišići ne mogu dobiti dovoljno kisika i mišići gube svoju kontraktilnu funkciju.


U ovih 10 godina održana su 73 takmičenja na 25 lokacija u 18 zemalja odnosno na 3 kontinenta.

Prva utrka je održana 25. septembra 2011. godine u Kulmu (Austrija), uz učešće 261 trkača.

Najmlađi pobjednik je norveški klizač Erik Resell, koji je 2018. godine kao 17-godišnjak bio najbrži na domaćem terenu u Trondheimu.

Magična granica: prva osoba koja je utrku završila ispod 5 minuta (tačnije 4 minute i 59,20 sekundi) je Slovenac Luka Kovačič, 2018. godine na Planici. Luka dolazi i na Igman 26. juna, nakon što je krajem prošle godine osvojio vrhove Bjelašnice, Trebevića i Jahorine, te istrčao igmansku skakaonicu.


Najuspješniji takmičar uvjerljivo je Turčin Ahmet Arslan sa nevjerovatnih 17 pobjeda. U konkurenciji žena najuspješnija je Austrijanka Andrea Mayr sa 6 pobjeda.

Najmasovnija utrka održana je 2018. godine u Bischofshofenu (Austrija), uz učešće čak 1807 takmičara. Najviše nastupa (30) zabilježio je Austrijanac Rudi Reitberger.

Rekord muškaraca je 2m 48s, a istrčao ga je Jakob Mayer (Austrija) u Einsiedelnu (Švicarska) 2018. godine. Na istom takmičenju Švicarka Judith Wyder je postavila rekord za žene (3m 39s).

Velika skakaonica na Igmanu duga je 112 metara, sa nagibom od 35°, a sličnih karakteristika je i sletni dio staze.

Detaljne informacije o utrci i pravilima mogu se naći na redbull.ba.


(Sport Sport)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.