x

Energetska pića: Nastanak, svrha i zloupotrebe!

Energetska pića, po svom hemijskom sastavu, nemaju ništa što bi ugrozilo ili naštetilo zdravlju potrošača, ukoliko ih koristite u granicama dozvoljenog i sa svrhom koja se vidi u samom nazivu pića.

Ukoliko trebate brz izvor energije, osjećate pad energije ili vam koncentracija popušta, tada je vrijeme da popijete energetsko piće. Ukoliko trebate učiti za ispit u školi ili na faksu, a čini vam se da vaš trenutni energetski kapacitet nije na nivou koji bi vam omogućio cjelonoćno učenje, možda je došlo vrijeme da popijete energetsko piće. Moj prijatelj živi u Minhenu i svaki put bi koristio noć za vožnju želeći da izbjegne gužvu na granici. Krenuo bi oko 23 sata računajući da će granicu preći oko 2 sata ujutro, koristeći prilike slabog saobraćaja na putu. Jedino sredstvo koje je koristio kao saveznika protiv sna tokom vožnje bio je energetski napitak i kafa. Učeći na njegovom iskustvu, svaki put, ako bih morao voziti po noći, koristio bih isti recept. Genijalno! Stizao bih na destinaciju, a da prilikom vožnje nisam stigao ni zjevnuti.

Sudbina energetskih pića po svemu je slična steroidima. U upotrebu stavljeni iz čisto medicinskih razloga, steroidi su epske razmjere zloupotrebe dočekali u vrhunskom sportu. Gotovo da nijedan ozbiljan rezultat u sportu 80-tih godina prošlog vijeka nije ostvaren bez korištenja nedozvoljenih sredstava za oporavak.

Isti je slučaj sa energetskim pićima. Mašta današnje omladine nema granica. Valjda je to i svrha evolucije da budu u svemu bolji od nas pa i u sferama zlopotrebe svega i svačega. Veoma je popularan miks energetskih i alkoholnih pića. S obzirom na to da proizvođač nije predvidio da će njihov energetski napitak biti upotrijebljen kao sastojak nekog „atomskog“ mix-a ja bih bio više nego oprezan pri konzumaciji, odnosno to nikada nikom ne bih preporučio. Alkohol nikako ne ide uz energetski napitak.

Bez obzira što se sve vrste energetskih pića mogu naći u slobodnoj prodaji to ne znači da možete biti „slobodni hemičari“ dodajući energetskim napicima još energije iz nekontrolisanih izvora. Na umu morate imati slijedeće, bez obzira koliko vam prijaju pojedine vrste hrane i pića, bez obzira što na njima ne piše energetski, itekako su u stanju podići krvni pritisak ili nivo inzulina u krvi. To u kombinaciji sa energetskim napitkom stvara uslove za dar-mar u vašem organizmu. Dakle, poštujte upute proizvođača.

Odgovorni proizvođači uvijek naglase sve bitne informacije na samom pakovanju kao što su: preporučena dnevna doza, tačan sastav, količina kofeina te na kraju i kojim se osobama ne preporučuje konzumacija enrgetskih pića.

Zaključak: U svijetu gdje se u fitness industriji obrnu milijarde dolara, prodajući vam sve i svašta, niko nema pravo reći ništa protiv konzumacije energetskih pića. Ukoliko znamo da neke multinacionalne kompanije drže primat u niši osvježavajućih pića, a cilj je jedino profit, spomenuti bilo koje energetsko piće u lošem kontekstu, najblaže rečeno je nemoralno. Dakle, nemam ništa protiv konzumacije energetskih pića ukoliko ukoliko se prate preporuke proizvođača, te ukoliko se ne zloupotrebljava i ne miješa sa bilo čime što narušava njihov hemijski balans i ne kompromituje samu svrhu nastanka ove vrste pića.

Također, ukoliko konstantno osjećate manjak energije, iako vježbate, zdravo se hranite, kontrolirano koristite energetske napitke, onda posjetite liječnika. Limenka energetskog napitka Vam pomaže u održavanju i podizanju nivoa vaše sopstvene energije. Zapamtite to nije čarobni napitak koji će od vas preko noći napraviti Supermena.

Piše: Samir Zečević, magistar sporta


KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.