x

Turski centar posti i ovaj ramazan

Enes Kanter: Kad ispostim dan, popijem toliko vode da pomislim kako nema mjesta za hranu

Prije otprilike godinu dana objavljen je intervju s Enesom Kanterom, košarkašom Boston Celticsa koji svake godine tradicionalno posti i pored igranja važnih utakmica.

U intervjuu za New York Times je centar Celticsa govorio o svojoj obavezi da ispoštuje sveti mjesec svih muslimana.

Obično se budi oko 4 sata, pojede lagani doručak s jogurtom, voćem i kikirijem, a onda se napije vode i zaposti. Za Kantera je to uobičajena rutina od malena. Prošle godine je postio čak i kada je njegov tadašnji klub Portland igrao utakmice play-offa s Denver Nuggetsima.

Kanter je prvi put počeo postiti dok je trenirao košarku. Imao je 16 godina, živio je u Turskoj i tamo je igrao za jednu ekipu. Te je godine ramazan počeo krajem augusta - svake se godine vraćao nazad za 11 dana.

"Igrao sam protiv igrača koji su imali 30 i 35 godina i jedini sam postio. Kad sam ispostio dan, popio sam toliko vode da sam pomislio da u meni više nema mjesta ni za hranu'", kazao je Kanter.

Tvrdi kako sve svoje nove timove upozna s činjenicom da je musliman i da će postiti za vrijeme ramazana.

"Prije nego što odem u te timove, kažem im: 'Hej, ja sam musliman i moram se moliti pet puta dnevno'. Toliko poštuju to tako da mi daju posebnu sobu za molitvu. Dakle, prije utakmica, nakon utakmica, prije treninga, prije putovanja na utakmicu, tu sobu mogu koristiti kad god želim i hvala im na tome".

Čak je jedan od trenera u Oklahoma City Thunderu bio je toliko znatiželjan u vezi s ramazanom da je postio dva ili tri dana da bolje razumije Kanterovu situaciju. Timovi nude Kanteru i posebna jela koja su također vrlo popularna kod njegovih saigrača.

"Steven Adams bio je vrlo, vrlo veliki obožavatelj halal hrane", otkriva Kanter.

Čak ni putovanja s istočne obale na Zapad, zbog čega mu se post oduži, nije spriječilo Kantera. "Ako možete postiti 15 sati, možete i 18", dodao je.

Da li post otežava igračima i umanjuje njihove sposobnosti?

"Zapravo radim još jače tokom ramazana jer se moje tijelo naviklo na to".

NFL trener u San Franciscu Tareq Azim također je dijelio Kanterovo mišljenje. "Razina jasnoće uma tokom ramazana uvijek je bila luda. Tehnički sam bio još bolji u tom mjesecu. Nisam se previše pouzdao u snagu i moć".


(Sport Sport)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.