x

Brutalan trening

Engleski ragbisti se za meč s Južnom Afrikom pripremali vukući 8,5 tona težak KAMAZ kamion

Ragbi reprezentacija Engleske se za susret protiv aktuelnih svjetskih prvaka - tima Južne Afrike - pripremala „potezanjem konopca“ s pobjednikom Dakar relija - 8,5 tona teškim KAMAZ kamionom.

Englezi su u finalu Svjetskog prvenstva u ragbiju 2019 u Yokohami (Japan) poraženi od strane popularnih Springboksa (ragbi reprezentacija Južne Afrike) rezultatom 32-12. Njihov trener Eddie Jones želio je da ih bolje pripremi za prvu utakmicu protiv istog protivnika nakon tog nesretnog dana.

Stručnjak iz Australije i engleski ragbi savez (RFU) željeli su svoje igrače suočiti sa brojnim zahtjevnim izazovima, što bi im pomoglo u situacijama visokog pritiska kakve su česte u utakmicama poput ove.

Vrhunac napora bio je kada je svih 28 igrača učestvovalo u „potezanju konopca“ odnosno vučenju impozantnog 8,5 tona teškog kamiona u kojem su osvojene brojne titule na Dakar reliju. KAMAZ Master je legenda reli sporta, zvijer sa nevjerovatnih 1150 konjskih snaga.


Ovaj „obračun“ ugovorio je šef trenera za snagu i kondiciju Jon Clarke, a Red Bull je osigurao moćno vozilo čija je težina jednaka težini dva odrasla slona. Talentovana ekipa Engleske je kroz ovaj izazov testirala svoju vještinu rješavanja problema i timski rad.

Projektovan za utrkivanje po ogromnim pješčanim dinama i opasnim jarugama tokom iscrpljujuće dvije sedmice Dakar relija, kamion kojim je upravljao šampion iz 2015. godine Airat Mardeev označio je vrhunac iscrpljujućeg treninga.

„Kao tim, uvijek tražimo načine da budemo inovativni s našim okruženjem za trening kako bismo ostali ispred konkurencije. Kako nas očekuje Dakar reli 2022, to se neće promijeniti. Mentalna priprema je podjednako važna kao i fizički trening, tako da ovakve prilike pružaju pozitivnu prednost na terenu“, otkrio je 34-godišnji Mardeev.


„Kontrola nad onim što se dešava u vašoj glavi može značiti prevagu između pobjede i poraza. Željeli smo kreirati scenario u kojem su igrači morali naporno raditi kao tim kako bi došli do pobjede u situaciji pod pritiskom. Ovaj kamp je uključivao dosta novih imena, tako da ovo pomaže izgradnji timskog duha i otvara mogućnost za igrače da shvate kako reagovati u važnim trenucima“, dodao je Clark.

Ovaj jedinstveni trening kamp pomogao je timu Engleske - u kojem je puno novih mladih igrača - da se odupre Južnoafrikancima i pobijedi na stadionu Twickenham u Londonu rezultatom 27-26, zahvaljujući kaznenom udarcu Marcusa Smitha iz 79. minute utakmice.


(Sport Sport)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.