x

Epidemija se nezaustavljivo širi: Zdrave osobe hitno treba da se obrate dežurnom ljekaru ako imaju ove simptome!

Raspust je produžen, pa je smanjen rizik prenosa virusa gripa među školskom djecom, kao i predškolskim grupama ! Epidemiološkinja Leposava Garotić Ilić izjavila je jutros da je prema posljednjim podacima na teritoriji Beograda preminulo osam osoba od gripa, odnosno od bolesti povezane s gripom.

Ona je rekla da je sada na vrhuncu epidemija gripa, a da se očekuje da za nedjelju ili dvije počne opadanje broja oboljelih.

- Ne bih pravila paniku vezano za obolijevanje sa smrtnim ishodom zbog toga što svake godine u svijetu umre od 350.000 do 500.000 osoba od posljedica gripa. Mi svake godine, kako na teritoriji Beograda tako i na teritoriji Srbije, registrujemo smrtne ishode. To je bilo i u vrijeme pandemije, a od tada mi sprovodimo nadzor nad teškom akutnom respiratornom infekcijom, tako da kod svih tih slučajeva radi se laboratorijska potvrda gripa i znamo da je osoba koja je doživjela smrtni ishod i imala grip - objasnila je ona.


Među umrlima su hronični bolesnici, kardiovaskularni, sa dijabetesom i gojazne osobe, rekla je Garotić Ilićeva i dodala da prema zvaničnim podacima nijedna osoba koja je umrla nije bila potpuno zdrava. Podsjetila je da je AH1N1 svinjski grip čija je pandemija vladala 2009. godine kada je na teritoriji Beograda u klinikama umrlo 33 osoba, s tim što je 18 ljudi bilo iz Beograda, kao i da je na nivou Srbije oko 140 osoba umrlo.


- Bilo je tada trudnica, ali tada smo takođe radili laboratorijsku potvrdu tako da smo znali da je smrtni ishod bio povezan s gripom, ali svake sezone nevezano da li je AH1N1 koji nam je u cirkulaciji od 2009. godine do sada u više sezona bio, bilo da se radi o nekom drugom tipu podvirusa, registruju se smrtni ishodi i kod mladih osoba - navela je Garotić Ilićeva i dodala da to nije specifičnost ovog tipa gripa.


Istakla je da hronični bolesnici ne treba mnogo da čekaju i da treba da se obrate ljekaru ako osjete neko oslabljeno ili otežano disanje.

- Zdrave osobe treba da se jave ako temperaturu ne mogu da skinu u roku do tri dana i ukoliko osjete neke tegobe koji nisu očekivali - rekla je Garotić Ilićeva.

Raspust je produžen, pa je smanjen rizik prenosa među školskom djecom, kao i predškolskim grupama, zaključila je.

.

.

.

.

.

.

.

(Alo.rs)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.