x

Europska prijestolnica toliko posebna da je cijela uvrštena na UNESCO-ovu listu

Istražite šarmantnu Vallettu, predivni glavni grad Malte s najviše sunčanih dana u cijeloj Europi...

Maltu poistovjećujemo s vitezovima, a ako ih volite, upravo je Valletta pravi grad koji poziva na istraživanje. Upustite se u njuškanje gradom i saznajte zašto je upravo Valletta cijelom svojom površinom na UNESCO-ovoj listi svjetske baštine.

Kako do Vallette?

Putujete li do Vallette, potražite letove prema zračnoj luci Luqa Airport, odnosno aerodromu Malta International Airport. Jeftine povratne avionske karte za direktne letove možete pronaći iz Budimpešte gotovo cijele godine, a za što ćete trebati izdvojiti svega 40 eura. Želite li putovati iz Hrvatske prema Malti, karta je nešto skuplja. Primjerice, za povratni let iz Zagreba platit ćete 210 eura, no ovo se ne isplati jer ćete trebati presjedati na drugi let.

Od aerodroma do Vallette trebat će vam svega 20 minuta vožnje, a na raspolaganju vam je autobus za koji ćete kartu u jednom smjeru platiti 2 eura. Možete uzeti i taksi, no zaista nije potrebno jer ćete za 8 minuta vožnje trebati izdvojiti 20 eura.

Kako se kretati po gradu? 

Ako se želite kretati po gradu, najbolja opcija je da kupite Valletta Card kojom u roku od 24 sata možete istražiti Vallettu. Važno je da kartu „poništite“ kod prvog korištenja ali i svakog sljedećeg korištenja i od tog trenutka vrijedit će vam 24 sata. Voziti se možete autobusima koji prometuju na kružnoj liniji 133.

Za Valletta Card ćete trebati izdvojiti 19 eura, a osim za prijevoz, kartu možete koristiti kao ulaznicu za 3 od 4 ponuđene atrakcije: Malta 5D, Nacionalni arheološki muzej, Oružarnicu i Sobe Palače starješine viteškog reda. Isplati se!

Zanimljive činjenice o Valletti

Jeste li znali da je upravo Valletta bila prvi planirani izgrađeni grad u 16. stoljeću na području Europe? Za gradnju su bili zaslužni ni manje ni više nego vitezovi Svetog Ivana za vrijeme njihove vladavine na ovom području.

Upravo je povijest zaslužna za jako veliki broj zainteresiranih turista koji Vallettu rado posjećuju, a u prilog tome govori i činjenica da u ovom gradu možete pronaći čak 320 spomenika koje možete istražiti hodajući.

Pošto smo spomenuli vitezove, važno je i da znate da je grad ime dobio upravo po malteškom vitezu Jean Parisot de Valetteu. Bio je vođa viteškog reda, no zbog svoje smrti 1568. godine nije doživio dovršetak gradnje koja je započela 28. ožujka 1566. godine. Da bi izgradili grad na svega 0,8 km2, u izgradnji je sudjelovalo čak 9.000 radnika, a zbog svoje minorne površine Valletta je najmanji glavni grad u Europi.

Pitate li pak se kakvo je vrijeme u Valletti i na Malti, reći ćemo vam samo da je Valletta europski grad koji se može pohvaliti s najvećim brojem sunčanih dana koji iznosi velikih 300 godišnje. Što ovo znači? Idealno vrijeme za istraživanje u gotovo bilo koje doba godine.

Zadnje, ali ne i najmanje važno je činjenica da je cijeli grad proglašen dijelom UNESCO-ove svjetske baštine, stoga vam je već ovo dovoljan razlog da je istražite.

Što vidjeti i doživjeti u Valletti u 24 sata?

Pošto je ovo grad vitezova, prvo što ćete učiniti je posjetiti katedralu Svetog Ivana čiji su vitezovi grad i podigli. Katedrala je dovršena 1666. godine, a u njoj ćete pronaći umjetnička djela velikog slikara Caravaggioa. Njezina raskošnost, zlato i freske zapravo su refleksija snage viteškog reda i njihovih vjerskih uvjerenja.

Zaželite li se još malo povijesti, prošećite do takozvane Palače starješine viteškog reda koja je posebna po tome što se u njoj od izgradnje nalaze vođe grada. Dakle, ovdje je stolovao i sam Veliki majstor viteškog reda Svetog Ivana, a tu se danas nalazi sam predsjednik. Iako palača nije otvorena za javnost, posjetiti možete sobe palače i oružarnicu. Sjetite se, besplatno je ako kupite Valletta Card.

Uz kupljenu Valletta Card možete besplatno posjetiti i Nacionalni arheološki muzej u kojem ćete upoznati gotovo cijelu povijest od nastanka samog mjesta, a čekaju vas arheološki ostaci koji se povezuju s Rimljanima, Feničanima, Bizantincima i mnogima drugima koji su ostavili svoj trag na ovom području.

Da bi doživjeli pravi duh grada, prošećite mnoštvom ulica i uličica, a preporučujemo vam svakako da se u istraživanje upustite počevši kod gradskih vrata i lutate glavnom ulicom koja se zove Ulica Republike. Od trgova posjetite Trg svetog Jurja i Trg Republike koji je glavni gradski trg.

Volite li pak cvijeće i prirodu, zaputite se prema Gornjim i donjim vrtovima Barrakka koji su rijetko mjesto u gradu gdje ćete zapravo naići na zelenilo, jer već nakon 2 sata shvaćate da je većina grada u kamenu. Ulaz je besplatan, a otvoreni su cijele godine od 7 do 22 sata. S ovog mjesta pucaju i prekrasni pogledi na luku Mediterana.

Zanima li pak vas kako je nekad ovdje živjela malteška aristokracija, posjetite Casu Rocca Piccola koja je otvorena od ponedjeljka do subote od 10 do 17 sati. Sastoji se od čak 50 soba u kojima ćete se vjerno vratiti u povijest, a saznat ćete i sve o tradiciji i običajima koje je poštovala aristokracija. Ulaznicu ćete platiti 9 eura, stoga ne oklijevajte pridružiti se vođenoj turi i uživajte.

Još je jedna atrakcija važna i neizbježna, a to je utvrda El Selmo, strateški izgrađena utvrda koja je služila da bi se grad sa svih strana obranio od neželjenih gostiju i napadača.

Što kad ogladnite?

Kad ste gladni, zastanite kraj nekog od mnogobrojnih restorana iz kojih se šire mirisi malteške kuhinje. Gastronomska ponuda pretežito je sezonalna, a obavezno kušajte delicije kao što su riblja pita Lampuki, odrezak od zeca, Bragioli odnosno goveđe masline, Kapunatu koja je malteška verzija popularnih ratatouillea i naravno lokalne vrste sireva.


(Punkufer.hr)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.