x

Europski otoci dramatičnih litica, Vikinga i raspjevanih tuljana koje treba vidjeti uživo

Iako naseljeni, prekrasni škotski otoci pružaju dovoljno mira za bezbrižno uživanje u vulkanima i dinama, predivnim ponijima i puffinima, kao i zanimljivoj gastronomiji...

Otoci Shetland svojevrsni su arhipelag koji se smjestio na sjeveru Škotske koje okružuje Atlantski ocean, a društvo im prave Farski otoci kao i obala Velike Britanije i Norveške što ih čini savršenim susjedima.

Nose još naziv i Zetland, a diče se i prastarim imenima kao što su Sealtainn na škotskom gaelskom, a na starom skandinavskom čut ćete naziv Hjaltland. Značenje imena može se objasniti kao zemlja bodeža, no nemojte da vas ovo obeshrabri jer tamo je zaista prekrasno.

Otočje čini 16 naseljenih otoka koji su u najvećoj mogućoj mjeri netaknuti. Obala je tamo zaista famozna, pa vas tako čeka čak 2,702 kilometra za otkrivanje. Toliko je ovo područje posebno da možete naići na najrazličitije oblike koje je priroda kreirala od granita, pijeska, vapnenca pa čak i vulkanske lave. Nemojte se iznenaditi kad saznate da su neke od stijena starije i od 370 milijuna godina.

No, ono što će vas možda malo i zapanjiti je činjenica da ćete tamo naići na jako malo drveća, a razlog tome je višestoljetna ispaša ali i paljenje. Ipak, nemojte se obeshrabriti jer su planinski vrhovi i pojedini dijelovi obale bogati rijetkim arktičko-alpskim biljkama.

Ako ćete se ikada tamo naći, svakako krenite istraživati prirodne ljepote jer Shetlandski otoci nude vam nevjerojatne litice, pješčane dine, šljunčane plaže pa i zamamne stijene. Budući da je obala tako dugačka i vijugava, sigurno ćete pronaći neko skriveno mjesto sa zapanjujućim pogledom, mirom i tišinom.

Poželite li sve otoke vidjeti s jednog mjesta, trebate se zaputiti prema mjestu Ward Hill, a ako pak ste ljubitelj ptica, otoci su idealno mjesto za njihovo promatranje. Tu ćete tako sresti simpatične puffine, a najbolja mjesta za njihovo promatranje su Sumburgh Head, Noss ili prirodni rezervat Hermaness.


Shetlandski otoci nazivaju se još i Otocima raspjevanih tuljana, a u njihovom promatranju možete uživati i vi. Zaista, ako ste smješteni iznad obale, često ćete ih čuti kako pjevaju na obali. No, osim tuljana često će naići i vidre ali i orke, a pronaći ćete ih u luci Lerwick. Zapanjujuće!

Ono što je super je i što su otoci u blizini Sjevernog pola, pa pogađate, tamo možete guštati i u polarnoj svjetlosti. Tijekom zime u noćnom razdoblju često možete uživati u besprijekornim prizorima polarne svijetlosti. Lokalce možete upitati koje je najbolje mjesto za promatranje mirrie dancers, što je lokalni naziv za polarnu svjetlost. Najbolje mjesto za promatranje je upravo Lerwick.

Otočje je UNESCO zaštitio kao geopark, pa nudi pregršt prirodnih atrakcija. Najviša je točka otočja Ronas Hill koji se nalazi na 450 metara nadmorske visine, a do njega se možete popeti uz četverosatnu šetnju.

Zaželite li se guštanja u pogledima na plaže, zaputite se prema Eshanessu gdje zorno možete doživjeti snagu vulkana. Popnite se i na tamošnji svjetionik i istražite mjesto s visina. Nemojte se pak iznenaditi kada tijekom šetnje naiđete na ponije jer otočje ih je prepuno.

Shetlandski poniji posebni su po tome što mijenjaju boju krzna ovisno o godišnjem dobu. Za toplijeg vremena tako ćete ih sresti pokrivene kratkom dlakom svilenkaste boje, dok su zimi prekriveni gustim zimskim kaputom, grivom i repom što im pomaže da se zaštite od hladnoće. Potražite ih i fotkajte se s njima!

Ako pak ste ljubitelj arheologije, područja koja ćete tražiti zovu se Clickimin Broch, arheološko nalazište koje datira još u brončano doba. Wow! Posjetiti možete i dvorac Scalloway, a na listu stavite i arheološko nalazište Old Scatness i Jarlshof.


Volite li pak Vikinge i njihovu kulturu, Shetlandski otoci su i za ovo pravo mjesto za vas. Zašto? Tijekom posljednjeg utorka u siječnju svake godine u mjestu Lerwick održava festival Up Helly Aa, festival gdje se slavi vikinška kultura, šetlandska povijesti i trijumfalna demonstracija vještina i duha otočana. Na žalost, zbog pandemije festival je za 2021. godinu otkazan.

Šetnje, ribolov, penjanje, surfanje, ronjenje, biciklizam, doslovno što god poželite tamo i možete. Kad ste tamo, trebate živjeti kao lokalac pa bi bilo prava šteta ne kušati njihove lokalne gastronomske specijalitete.

Tako obavezno naručite jastoga, raka, školjke ili Jakobove kapice, reestit mutton odnosno soljenu i sušenu ovčetinu, a ukusna je i lokalna dimljena juha od krumpira. Zaželite li se mesa, naručite sassermaet što je njihova verzija začinjene kobasice koja se poslužuje u kruhu uz kuhani luk.

Poželite li posjetiti mjesto koje nije toliko naseljeno, a opet prekrasno, Shetlandski otoci su pravi odabir za vas. Do tamo možete trajektom ili avionom, no imajte na umu da vožnja trajektom traje i po 12 sati stoga je naša preporuka da odaberete avion.

Letjeti možete iz Aberdeena, Bergena, Edinburgha, Glasgowa, Invernessa, Kirkwalla i Manchestera, a let će vam od primjerice Kirkwalla trajati 40 minuta, a iz Invernessa jedan sat i 45 minuta. Idete li trajektom, stići ćete ujutro u 7:30 sati.

Ako vas brine javni prijevoz, dostupni su vam i autobusi ali i međuotočni letovi. Ne brinite, na vama je samo da se opustite i uživate u svemu što vam Shetlandski otoci mogu pružiti.


(Punkufer.hr)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.