x

Evo nekoliko načina kako bebi dati lijek

Ukoliko se desi da beba povrati lijek odmah nakon davanja ili u periodu do desetak minuta, treba ponoviti postupak s cijelom količinom lijeka.

Lijekovi za malu djecu prave se uglavnom u obliku sirupa ili praška koji se rastvara. Doziranje zavisi od bebine kilaže, a ljekar će prepisati koliko tačno treba dati lijeka u jednoj dozi, na koje vrijeme se daje i koliko dugo. Ovih uputstava se treba strogo pridržavati.

Prije davanja lijeka, pripremite špricu za sirup ili kašičicu. Bebu treba podići u polusjedeći položaj i ušpricati lijek u usta - sa strane, jer će ga tako najbolje progutati.

Ukoliko se desi da beba povrati lijek odmah nakon davanja ili u periodu do desetak minuta, treba ponoviti postupak s cijelom količinom lijeka. Ako povrati nakon dvadesetak minuta, ne treba ponavljati davanje lijeka.

U slučaju da dijete ima visoku temperaturu, prvo treba skinuti temperaturu, pa onda dati lijek.

Treba izbjegavati davanje lijeka na flašicu, ili priborom kojim se beba hrani. Ako vrišti ili se otima, davanje lijeka treba odložiti za kasnije. Najprije bebu treba umiriti, razveseliti, pa u igri dati da popije lijek. Nikako nije dobro nasilu davati lijekove.


(Avaz)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.