x

Evropljani više nisu zainteresovani za limuzine

SUV segment uspostavio je dominat na evropskom tlu.

Nekada su se proizvođači posebno trudili oko dugih i elegantnih berlina, i takvi modeli su po nepisanom pravilu predstavljali perjanice brendova. Danas je to sve rjeđe, i iako se sedani i dalje odlično drže u premijum klasi, kod velikoserijskih marki postaju prava rijetkost.

Smrtnu presudu potpisali su im sami potrošači. Prodajni izvještaji za teritoriju EU u dosadašnjem dijelu godine potpuno su poražavajući kada je riječ o D segmentu.

Lider ostaje VW Passat sa 76.630 registracija u periodu od januara do novembra uz pad prodaje od 24 odsto. U decembru sigurno neće prikupiti još mnogo prodatih vozila jer je Volkswagen zbog nedostatka mikročipova zaustavio proizvodnju Passata.


Njegov rođak, Arteon, također se nije proslavio sa 21.206 isporučenih jedinica, ali je važan podatak da je upisao rast prodaje od 68 odsto.

Drugo mjesto na listi zauzima Škoda Superb. Češka limuzina došla je do 41.127 kupaca u ovoj godini (-22 odsto). Suštinski, to su jedini rezultati koje se ne mogu okarakterisati kao neprihvatljivi, svi ostali pripadnici ovog segmenta potpuno su podbacili.

Renault Talisman je na zalasku karijere, ali ni to ne opravdava neubjedljivu prodaju od svega 5.578 komada (-22 odsto), od čega je veliki dio završio na domaćem, francuskom tržištu. Njegov mlađi konkurent, Peugeot 508, stigao je do 23.300 potrošača (-10 odsto).


Jedan od rijetkih modela iz ove niše sa rastom prodaje, doduše minimalnim od 1 odsto, jeste Opel Insignia sa 18.816 registracija indeksiranih u prethodnom periodu. Ni Mazda 6 se ne može pohvaliti dobrim rezultatima uz samo 4.555 prodatih automobila (-22 odsto).

Ford Mondeo je također u minusu, i to 38 odsto, i ima 11.626 dostavljenih vozila u 2021. godini na tržištu EU. Ništa bolje nije prošao ni Toyotin Camry, za koji se odlučilo blizu 7.600 lica, uz pad prodaje od 3 odsto.

Očito je da kupci u Evropi imaju nove preferencije, što bi ujedno moglo da dovede i do potpunog nestanka velikoserijskih trozapreminskih vozila na Starom kontinentu, prenosi AutoRepublika.


(Nezavisne novine)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.