x

Farba, preliv ili kolor šampon?

Sve veći broj žena u posljednje vrijeme farba kosu. Gotovo je prava rijetkost naći djevojku ili ženu koja ima svoju prirodnu boju kose, odnosno koja se nikada nije farbala.

Neke se farbaju jer žele promijeniti ili pojačati svoju boju, neke opet iz znatiželje da vide kako će im stajati neka druga pa se nastave farbati u nju ako im se svidi ili, pak, da prekriju sijede vlasi.

Većina ih želi da boja u koju se farbaju bude trajna, a ima i onih koje bi da im nova boja traje samo nekoliko pranja.

Prije nego što odlučite šta najbolje odgovara vašoj kosi, treba da znate želite li da farba koju ste izabrali bude trajnija kategorija ili da samo probate kako će vam stajati i da se može isprati.

Za trajniju varijantu koriste se permanentne boje, a kolor šamponi i prelivi da malo osvježite ili na neko vrijeme promijenite trenutnu boju kose i može se lako isprati.

Frizeri preporučuju da je najbolje da kosu, bilo da koristite farbu, preliv ili kolor šampon, farbate kod njih u salonima, pogotovo ako vam je to prvi put.

Ako nemate mnogo iskustva s farbanjem treba najprije da provjerite šta su permanentne boje, kolor šamponi ili prelivi, a postoje i prirodni preparati kao što je kana.

Permanentne boje

Ove boje se miješaju s najmanje šestprocentnim, a najviše dvanaestprocentnim hidrogenom. To su boje koje imaju nezasićene molekule i imaju sposobnost pokrivanja sijedih vlasi, posvjetljivanja kose i ne ispiraju se. Nova boja za kosu se čvrsto vezuje i neće se isprati. Nakon izvjesnog vremena kosa raste i prirodna boja se vraća. Zbog toga je neophodno redovno farbanje.

Preliv

S prelivom nije potrebno redovno bojenje kose jer pigmenti izblijede poslije izvjesnog vremena. To je zbog toga što preliv samo prekriva vlasi po površini, odnosno ne pokriva sijede vlasi niti može da posvijetli kosu. Može da nijansira ili potamni kosu, odnosno nema svojstvo mijenjanja prirodnih pigmenata. Preliv nestaje nakon pranja kose od šest do osam puta.

Polutrajni preliv

Preliv može biti i polutrajni. U tom slučaju princip je kao i u farbanju kose, s obzirom na to da boja prodire u dlaku, ali pigmenti blijede isto kao i kod običnog preliva. Prirodna boja se vraća nakon otprilike 28 pranja.

Kolor šamponi

U frizerskoj terminologiji kolor šampon je obojeni šampon koji samo nijansira kosu i ispira se poslije jednog ili dva pranja.

Kana

Kana je 100 odsto prirodna. Ona ima svojstvo mijenjanja boje, stvara debeo omotač oko vlasi i tako sprečava bilo šta da uđe u kosu. Ponekad na kaniranoj kosi čak ni proizvodi za njegu ne mogu da obave svoj posao i zato morate biti pažljivi s korištenjem kane.

Prednosti farbanja kose

Novi izgled - dobijate trajne rezultate i možete značajno i trajno promijeniti boju.

Skrivanje sijedih vlasi - farbanje može da prekrijie sijede vlasi do 100 odsto.

Posvjetljivanje i potamnjivanje - farbanjem se može posvijetliti tamna kosa, a svijetla se može potamniti. Brineta može postati plavuša, a plavuša i brineta crnke.... mogućnosti su bezbrojne.

Prednosti preliva:

Idealan za one koji vole eksperimentisati - s obzirom na to da je boja samo privremena, možete da probate različite nijanse bez previše rizika.

Nježan pristup - pigmenti se nanose na površinu kose, kutikula ne treba da bude otvorena, a to omogućava nježno nanošenje boje.

Uravnoteženo - preliv blijedi postepeno tako da razlike u boji nisu izražene i izrast nije upadljiv.

Dodatni sjaj - možete da sačuvate svoju prirodnu boju, ali da je oplemenite prelivom, što kosi daje sjaj.


(Nezavisne novine)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.