x

vrijedno iskustvo

Fernando Alonso testirao pobjednički Dakar Hilux

Toyota Gazoo Racing vozač Fernando Alonso završio je dvodnevni test za volanom Dakar Rally pobjedničkog Toyota Hiluxa 27. i 28. marta.

Fernando, koji je trenutno vodeći na ljestvici vozača FIA World Endurance Championshipa zajedno sa članovima tima Sebastienom Buemijem i Kazuki Nakajimom, proveo je dva dana učeći specifične zahtjeve rally raida tokom ekskluzivnog testa u pustinji Kalahari. Jedan od pobjednika Dakar relija, Giniel de Villiers, redovni član tima Toyota Gazoo Racing Južna Afrika, bio je ovom prilikom Fernandov mentor.

“Pratio sam Dakar i zahvaljujući Toyota Gazoo Racingu imao sam priliku doći u Južnu Afriku da testiram pobjednički Hilux. Posljednjih godina testirao sam mnoge modele, ali ovo je bila sjajna prilika. Bilo je zabavno. Svakako različito od onoga što sam navikao voziti, ali vrlo zanimljivo. Polako smo radili na brzini, krug za krugom. Nije lako pročitati stazu i odrediti pravu brzinu, ali svaki naredni put sam bio sve sigurniji. Hilux je sjajan. Ima dobro prianjanje i ravnotežu, puno snage i impresivno kočenje. Bilo je nevjerojatno voziti ovaj automobil.”, izjavio je Alonso.

Nakon obavljenog testa, Alonso I Glyn Hall, direktor tima Toyota Gazoo Racing Južna Afrika, napravit će analizu i razgovarati o eventualnom nastavku saradnje.

Toyota Hilux, koji je osvojio Dakar Rally 2019 u rukama Nassera Al Attiyaha i Mathieu Baumela u januaru, pogonjen je V8 motorom od 5 litara, isporučujući 385 KS i 620Nm okretnog momenta. Vožena su 2 kruga kroz pustinju od otprilike 25 kilometara.

Glyn Hall, direktor Toyota Gazoo Racing Južna Afrika tima je izjavio: "Bilo je sjajno iskustvo za tim da radi s vozačem Fernandovog kalibra. Lako je vidjeti zašto on ima toliko uspjeha u utrkama. Bio je vrlo dobro pripremljen za ovaj test i uložio je ogroman napor kako bi u ova dva dana naučio što je više moguće. Rally raid je potpuno drugačija disciplina u odnosu na ono što je on do sada radio i Fernando je postigao impresivan napredak i izgledao je kao da se jako dobro zabavljao u tom procesu. Ponosan sam što je izabrao da testira Toyota Hilux u Južnoj Africi i nadam se da je za njega bilo vrijedno iskustvo. "


(Klix)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.