x

Fernando Alonso započinje pripreme za Dakar reli 2020.

Fernando Alonso i Toyota Gazoo Racing, nastavljaju pripreme za debitovanje dvostrukog šampiona Formule 1 na Dakar reliju.

Alonso je testirao Toyotu Hilux na Kalahari pustinji u martu, a sada je na redu mnogo ekstenzivniji trening program s Gazoo South Africa, koji predstavlja Toyotu na Dakaru.

Cilj je da se Fernando u potpunosti pripremi za najteži reli na svijetu, ali je on ujedno zadržao opciju da se povuče u slučaju da se ne osjeća dovoljno spremnim i zadovoljnim svojom formom za januarski događaj.

„U martu ove godine, kompletirali smo uspješne dvodnevne testove s Fernandom i našim pobjedničkim Hiluxom u Južnoj Africi, što se pokazalo kao značajno iskustvo“, rekao je šef Gazoo SA tima, Glin Hol. „Ne samo da je Fernando u potpunosti uživao u vožnji, već smo mogli da vidimo kako se prilagovađava i napreduje svaki sljedeći put kada bi se našao za volanom. Bilo je jasno da je Fernando na testiranje došao pripremljen i spreman da apsorbuje sve što mu pokažemo".

"Reli ovog tipa je nova stvar za Alonsa a ja sam ubjeđen da on poseduje vještine i duh da se uhvati u koštac s ovim izazovom. Kao vladajući šampioni Dakara s dugom istorijom u reliju, uvjeren sam da možemo uspješno da sarađujemo s Fernandom i izgradimo mu samouvjerenost za reli u narednih nekoliko mjeseci.“

Četvorodnevno testiranje na obali Namibije označiće početak pripremnog programa, koji će se odigrati u Evropi, Africi i Bliskom Istoku.“

Toyota planira da ubaci Alonsa u još dve ili tri trke prije Dakara. Očekuje se da uđe u tradicionalnu prethodnicu najtežeg relija na svijetu, koji treba da se održi u Maroku od 3. do 9. oktobra.

Alonsov ulazak u reli svijet je njegov najnoviji korak u istraživanju različitih kategorija auto-moto sporta. Da podsjetimo, on je dvostruki pobjednik 24 časa Le Mana, osvajač WEC šampionata i pobjednik 24 Rolexa.

„Zaista sam uzbuđen što ću nastaviti avanturu s Toyota Gazoo Racingom“, rekao je Alonso. „Zajedno smo postigli mnogo toga od mog prvog ulaska u Toyotu u novembru 2017., s dvije uzastopne pobjede na Le Manu, osvajanjem WEC-a i titule u konkurenciji vozača sa kolegama Sebastijenom Buemijem i Kazukijem Nakadžimom.

Okusio sam off-road reli ranije ove godine, što mi je donijelo dobar osećaj, koji želim da produžim.

Znao sam da će to biti potpuno drugačije iskustvo, s imperativom temeljnog učenja i prilagođavanja, ali Hilux je zaista sjajan. Veoma brzo mi je pružio samopouzdanje, tako da sam napredovao iz vožnje u vožnju. Zaista jedva čekam sljedećih nekoliko mjeseci treninga, upoznavanje s Hiluxom i rad s timom. Oduvijek sam insistirao na tome da želim nove izazove u različitim disciplinama, a u sjajnom sam timu za tako nešto.“

Što se Fernandovog suvozača tiče, to mjesto je još uvek otvoreno, jer je Aleks Haro, koji je bio etiketiran kao mogući kandidat, u tandemu s Ginijelom de Vilijersom, koji će se takođe pridružiti Alonsu na testiranjima u Namibiji.

Francuz, Žan-Pol Kotre, koji je s Peterhanselom sedam puta pobijedio na Dakaru, nameće se kao najbolji dostupni suvozač specijalista. Međutim, Mark Koma, petostruki osvajač Dakara u konkurenciji motocikala i direktor relija od 2015. do 2019., najverovatniji je partner Alonsa, mada za to mora da dobije odobrenje KTM-a, za koji trenutno radi kao generalni menadžer.

Dakar reli 2020. će se održati u Saudijskoj Arabiji od 5. do 17. januara. To će biti prvi reli van Južne Amerike od 2007., na koji Toyota dolazi kao vladajući šampion s Naserom Al-Atijom.


(Nezavisne novine)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.