x

Ferrari otkrio koliko je profitirao od novog pravila

Mattia Binotto otkrio je da je Ferrari ove sezone dobio manje od desetinke sekunde po krugu zahvaljujući dodatnom vremenu koje su smjeli koristiti zračni tunel zbog novih pravila koja bi trebala smanjiti razlike među momčadima.

Prošle sezone momčadi su mogle odraditi 65 testova tjedno u zračnom tunelu, ali ove godine skala korištenja temelji se na rezultatima prošle sezone i ponovno se postavlja 30.6. na temelju poretka konstruktora u tom trenutku, donosi MAXF1.net.

Baza tjednoga korištenja zračnoga tunela za 2021. je 40 testova tjedno (100%), ali aktualni svjetski prvaci Mercedes u prvoj polovici 2021. (1.1. – 30.6.) smjeli su koristiti samo 36 testova tjedno dok je posljednja momčad prošle sezone Williams smjela koristiti 45 testova.

Ferrari je do kraja šestoga mjeseca smio koristiti 102.5% baznoga iznosa od 40 testova tjedno što daje 41 sat tjedno, a od 30.6. do kraja godine smiju koristiti 97.5% baznoga iznosa odnosno 39 testova tjedno jer su 30.6. bili četvrti u poretku konstruktora.


Binotto kaže da je Ferrari u prvih pola godine od toga pravila, koje im je omogućilo dodatan test tjedno u odnosu na bazni iznos, koji je na raspolaganju imao Renault kao petoplasirana momčad 2020, profitirao manje od desetinke po krugu, ali su imali dva testa više od McLarena tjedno i pet sati više od Mercedesa tjedno.

“Zbog pozicije u kojoj smo završili prošle godine imamo nešto više vremena u zračnom tunelu”, rekao je Binotto.

“Dodatno vrijeme odnosi se na testove u zračnom tunelu tako da imamo dodatnu sesiju više [u odnosu na bazni iznos od 40 sati koji je prvih pola godine imao Renault].”

“Jedna dodatna sesija je tjedan razvoja, a tjedan razvoja je manje od 0.1 sekundi po krugu.”


“Tako da je to definitivno prednost, ali manje od 0.1 sekundi po krugu.”

“To je i dalje važno, i dalje sam sretan što imamo tu prednost, ne zbog prošlogodišnjih rezultata nego jer barem imamo nešto za 2021. Ali ne vjerujem da to bitno mijenja igru.”

Od 2022. razlika u dopuštenom vremenu testiranja bit će puno dramatičnija pa će prvaci iz 2021. moći koristiti samo 70% baznoga broja (28 testova tjedno) dok će posljednja momčad prvenstva moći koristiti 46 testova tjedno.

Skala će se svake godine resetirati 30.6. na temelju trenutnoga poretka konstruktora u tom trenutku.


(Sportklub.hr)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.