x

Fikret Hodžić prvi put govori za medije: Ponosan sam što sam uspio nabaviti respiratore!

Fikret Hodžić, vlasnik kompanije "Srebrena malina", koji je ovih dana u žiži interesiranja javnosti u BiH zbog nabavke 100 respiratora iz Kine, odlučio je prvi put progovoriti za jedan medij i iznijeti svoju verziju priče.

Fikret Hodžić izbjegavao je medije, tek se jednom oglasio na Instragramu. No, odlučio je danas za "Dnevni avaz" ispričati svoju stranu priče. Hodžić je, na pitanje otkud uopće interes za nabavku medicinske opreme, kazao da se on zainteresirao za taj posao. Kazao je i da je njegova firma zaključila Ugovor o kupoprodaji roba s Federalnom upravom civilne zaštite (FUCZ), na čijem je čelu Fahrudin Solak.


Kako ste dobili ozbiljan posao nabavke medicinske opreme vrijedan 10,5 miliona KM?

- Nisam učestvovao ni u kakvim nezakonitim radnjama. Spreman sam na saradnju sa pravosudnim i policijskim institucijama. Do sada se po pitanju učešća "F. H. Srebrena malina" u nabavci respiratora tip ACM812A nisam oglašavao u medijima niti sam davao izjave, jer mi je tako savjetovao advokat. Iskreno smo vjerovali da će se u javnost iznijeti samo tačne i provjerene informacije. No, s obzirom na brojne dezinformacije i poluinformacije koje se pojavljuju u javnosti u vezi s nabavkom ovih respiratora, odlučili smo da javnosti pojasnimo učešće "F. H. Srebrena malina" d.o.o. u ovoj nabavci kako bismo konačno stali ukraj svim špekulacijama. Društvo "F. H. Srebrena malina" registrirano je kao društvo s ograničenom odgovornošću i nisu tačne informacije koje kruže u javnosti da se radi o poljoprivrednom gazdinstvu. To je ogromna razlika kada se govori o poslovanju privrednih subjekata i zato je neophodno da se zna i ova informacija. Što se tiče samog postupka nabavke respiratora, ja u svoje i u ime "F. H. Srebrena malina" u potpunosti odbacujem sve insinuacije da smo na bilo koji način učestvovali u bilo kakvim nezakonitim radnjama - kazao je Fikret za Avaz.


Naša ponuda je bila prihvatljiva

Kako ste uopće došli u situaciju da Vaša kompanija nabavlja medicinsku opremu? Otkud interes za tako ozbiljan posao, ipak Vam to nije osnovna djelatnost nego proizvodnja i uzgoj malina?

- Iz prostog razloga, kada se pogleda kraj marta i početak aprila ove godine, sve je ukazivalo na to da je bilo skoro nemoguće izvršiti nabavku respiratora, da su cijene konstantno rasle, da su rokovi isporuke bili i po nekoliko mjeseci. Respiratori su bili ključni da bi se u vrijeme pandemije sačuvali životi naših građana. Zainteresirao sam se za ovu tematiku i uspio sam pribaviti ozbiljne ponude za nabavku respiratora s kratkim periodom isporuke, što je bilo ključno u tim momentima. Naša firma je samoinicijativno uputila ponudu nadležnim organima u FBiH s detaljnom specifikacijom ponuđenih respiratora.


Kako to da ste izabrani baš Vi, odnosno Vaša kompanija "Srebrena malina"?

- Očigledno je da je naša ponuda ocijenjena prihvatljivom, jer je "F. H. Srebrena malina" zaključila Ugovor o kupoprodaji roba s Federalnom upravom civilne zaštite (FUCZ) u skladu sa svim tada važećim zakonskim i podzakonskim aktima. Nisam pravnik i ne želim se upuštati u analizu pravnih odredbi, uvjeren sam da je postupanje "F. H. Srebrena malina" bilo u cijelosti u skladu sa svim zakonskim rješenjima, ali i podzakonskim aktima koji su doneseni nakon proglašenja stanja nesreće. S obzirom na to da mi nismo provodili niti smo mogli provoditi postupak izbora ponude, ja o tome nemam nikakva saznanja, izuzev da smo mi poslali ponudu. Ali, očito je da je naša ponuda u pogledu kvaliteta, cijene i roka isporuke bila prihvatljiva nadležnim organima, koji su pristupili zaključivanju ugovora.



Javnost je ogorčena, jer stručnjaci kažu da ste nabavili neupotrebljive respiratore. Kako je to moguće? Jeste li znali šta nabavljate?

- Nije tačno da su respiratori neupotrebljivi. Izvršena je nabavka upravo invazivnih respiratora tip ACM812A, odnosno modela koji je, prema našim saznanjima, trenutno najtraženiji u proizvodnji ovog konkretnog proizvođača, a čiju nabavku su vršile i Italija, Nizozemska, Španija, Srbija i druge države i čija je detaljna specifikacija dostavljena uz ponudu. Sav novac koji je uplaćen na ime kupoprodaje respiratora ACM812A, transparentno je uplaćen na ime nabavke ovih respiratora, a PDV je isplaćen iz tih sredstava. Preostalih 20 respiratora će u najskorijem vremenskom periodu biti isporučeno, a razlog njihovog kašnjenja je samo činjenica što na prvom letu putničkog aviona "Fly Bosnije" nije bilo dovoljno prostora. Što se tiče navoda prema kojima se Zavod za javno zdravstvo FBiH ogradio od nabavke respiratora ACM812A, ja moram naglasiti da društvo "F. H. Srebrena malina" d.o.o. Srebrenica ni na koji način nema nadležnosti nad radom Zavoda za javno zdravstvo FBiH.


Nemam šta da krijem

Jeste li svjesni da je ova afera veoma potresla cijelu BiH i da je imala snažan odjek i u regionu? Pokrenuta je i istraga. U Državnoj agenciji za istrage i zaštitu (SIPA) danas je sastanak operativnog tima koji će istražiti cijeli proces nabavke respiratora.

- Nadam se da će istražni organi što prije provesti sve neophodne radnje i ispitati cjelokupan postupak kako bi se okončala ova agonija kroz koju prolazimo i ja i moja porodica. Ja sam ponosan što smo u tom periodu nestašice i nemogućnosti nabavke i brze isporuke respiratora uspjeli osigurati njih 100 za Bosnu i Hercegovinu, i to svojim poslovnim kontaktima u inozemstvu, a s ogromnim žaljenjem posmatram trenutnu situaciju i komentare koji se objavljuju u vezi s cjelokupnim postupkom. Ja stojim na raspolaganju svim istražnim organima, jer nemam šta da krijem.




Izvor: Avaz

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.