x

Fit&Fun: Namirnice koje trebate uvrstiti na svakodnevni meni

Već je dobro poznato da samo trening nije dovoljan za održavanje vitke linije. Redovan trening sigurno će učvrstiti naše tijelo, ali skidanje masnih naslaga lakše ide uz pravilnu i uravnoteženu prehranu. Zato vam donosimo popis namirnica koje biste trebali češće konzumirati.

Sirutka ima nisku energetsku vrijednost i u 100 grama sadrži samo 26 kalorija. Ovu namirnicu obožavaju i profesionalni sportaši koji ju često koriste za izgradnju mišićne mase, ali i za oporavljanje mišića nakon fizičkih napora, odnosno treninga. Preporučujemo da čašu ili dvije popijete uz obrok, najbolje doručak.

Lanene sjemenke savršen su izvor vlakana koja pružaju energiju i povećavaju izdržljivost, bjelančevina i omega-3 masnih kiselina. Možete lananene sjemenke koristite u najdražem smoothiju, samo je bitno da ih prije sameljete kako biste u potpunosti iskoristili njihov potencijal.

Jaja su niskokalorična, a sadrže devet esencijalnih aminokiselina koje utječu na smanjenje oštećenja mišića. Pojedite i žumance koji osim proteinom bogat vitaminom D i omega-3 masnim kiselinama.

Losos vam može pomoći da izgradite mišiće, a i ključan je kod sagorijevanja masti. Takođe sadrži magnezij, selen i kalcij koji pomažu da se vaši mišići razvijaju i obnavljaju nakon treninga.

Kvinoja je jedna od idealnih namirnica za vaše mišiće jer sadrži puno proteina i malo ugljikohidrata. Plus bogata je vlaknima, riboflavinom, kalcijem, vitaminom E, fosforom, magnezijem i folnom kiselinom.

(Ljepota i zdravlje)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.