x

Fizičko kažnjavanje mališana opasno po razvoj

Ispostavilo se da su mališani koje su roditelji tukli u ranom djetinjstvu imali pet puta veće šanse da razviju problem u učenju jezika .

U posljednje vrijeme sve se rjeđe može čuti da je batina iz raja izašla. Ono što je nekada bilo podrazumijevajuće sredstvo u vaspitanju, danas je gotovo ozloglašeno. Naučnici još istražuju ovu temu, ali nedavna studija Donald i Cuker medicinske škole pokazala je da postoji negativna veza između batina u djetinjstvu i daljem razvoju djeteta.

Istraživači su zaključili da što je mališan više puta fizički kažnjavan u ranom uzrastu, veće su šanse da ima problem sa pisanjem, čitanjem, kritičkim prosuđivanjem, socijalizacijom i emocionalnom pismenošću.

Naučnici su otkrili da je dvije trećine djece, od 5 godina pa nadalje, imalo bar jednu stagnaciju u razvoju vještina, a da je 44 post njih dobijalo batine u prethodnom periodu, dok je ostatak bio samo prekoren.

Ispostavilo se da su mališani koje su roditelji tukli u ranom djetinjstvu imali pet puta veće šanse da razviju problem u učenju jezika.


(Avaz)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.