x

Flert: 4 situacije koje su dokaz da ste prešli granicu

Profesorica psihologije sa Univerziteta Massachusetts Amherst Susan Krauss Whitbourne kaže da flertovanje koje se isprva čini nevinim ponekad može postati ‘sklizak teren’ i na kraju se pretvoriti u varanje. Ipak, ona ne smatra da je flert oblik varanja, sve dok to tako ostane i ne preraste u nešto više.

Terri Orbuch, profesor na Univerzitetu Oakland u Michiganu slaže se i kaže da se flertovanjem smatra kada namjerno želite privući nečiju pažnju, ili kada pokazujete interes da s nekim želite više komunicirati. Ovakvi postupci ne znače nužno da s tom osobom želite nešto više, na primjer seks, ili da želite postati emocionalno bliski s tom osobom.

Zato ne trebate brinuti ako vi ili vaša bolja polovica obraćate više pažnje prema nekome od prijatelja – svi ti postupci prijateljski su i ne mora značiti da s nekim želite ući u romantičan ili seksualan odnos ako prema njemu pokazujete interes.

Druga je stvar kako se ti postupci interpretiraju. I dok vi mislite da je flertovanje samo dio vaše ličnosti, osoba s kojom flertujete to može protumačiti na drugi način i shvatiti flertovanje kao želju za vezom ili seksualnom privlačnosti. Sve ovo ne znači da ne možete popričati sa slatkim konobarom kada ste vani s prijateljicama. Važno je da znate da flert može preći granicu i prerasti u emocionalnu prevaru, ponekad čak a da to i ne primijetite. Evo kako možete primijetiti da ste prešli granicu.


1. Idete drugoj osobi kada vam je potrebna emocionalna podrška i povezanost

Ako ste flertovali s kolegom s posla ili s prijateljem, ali niste išli dalje od nekih običnih razgovora, to je u redu. Ali ako, umjesto svom partneru, odlazite toj osobi kada vam je potrebna emocionalna podrška, prešli ste granicu flerta i došli do emocionalnog varanja. Vaš partner ne mora uvijek biti osoba kojoj ćete se prvo obratiti kada nastupi neki problem – možda imate neki problem na poslu i morate to izbaciti iz sebe pa se obratite prvoj osobi koja naiđe. Ali ako vam je potrebna emocionalna podrška, vaš bi partner trebao biti prvi kome ćete se obratiti.

2. Govorite im stvari koje čak ni vaš partner ne zna

Ako drugoj osobi počnete otkrivati stvari o sebi koje nikada niste rekli svom partneru, to je emocionalno varanje. Možda vas ta druga osoba privlači jer ispunjava neku vrstu potrebe koju vaš partner ne ispunjava. Ljude privlače druge osobe, ali to ne čini njih ili njihovu vezu lošom. To samo znači da se morate zapitati – šta dobijam od te osobe, a da ne dobijam od svog partnera – i je li vrijedno nastaviti s tim?


3. Imate interne šale

To se može činiti kao najmanji problem, ali interne šale s osobom s kojom flertujete predstavljaju veliki problem za vašu vezu, a vašeg partnera to može itekako povrijediti. To je također još jedan od znakova da flert ide u puno ozbiljnijem smjeru jer se uspostavlja krug intimnosti s tom osobom koji isključuje druge ljude, poput vašeg partnera.

4. Razmišljate o drugoj osobi kada ste sa svojim partnerom

Ako je vaše tijelo s vašom boljom polovicom, a vaš um s nekim drugim, zakoračili ste na opasan teritorij. U redu je imati osjećaje ili osjećati privlačnost prema nekom drugom sve dok se možete izboriti s tim osjećajima. Ako se ne možete izboriti s njima i ako vas zaokupljaju, morate odlučiti šta ćete učiniti s tim.


(Sport Sport)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.