x

Ford F-150 Lightning prvi put u prodaji u Evropi

Najpopularniji kamionet u SAD-u, a time i na svijetu, Fordov F-150, dobio je modernu električnu verziju Lightning, koja je odmah postala tržišni hit.

Prošlog decembra ovaj model je bio najprodavaniji električni kamionet u SAD-u, premašivši u tom mjesecu prodaju Rivianovih modela. Iz Forda poručuju da nije samo američko tržište željno ovog kamioneta – njihov direktor za norveško tržište, Per Gunnar, poručio je da u 25 godina nije video toliki interes za jednim modelom, kao što je to slučaj s F-150 Ligtningom.

Norvežani, kaže, jedva čekaju sa sjednu za upravljač moćnog pickupa, pa je Ford zato odlučio da će ta zemlja biti prvo evropsko tržište na kojem će ga prodavati. U narednim danima novi model će biti moguće naručiti u 70 ovlašćenih salona širom Norveške, i to u samo jednom, posebno pripremljenom izdanju i jednoj jedinoj konfiguraciji i boji, navodi Autonet.

Ford F-150 Lightning Lariat Launch Edition će dolaziti u Super Crew Cab varijanti karoserije u plavoj (Antimatter Blue) boji, i s dodatnom opremom potrebnom da bi se vozilo dobro snalazilo u zimskim uslovima, karakterističnima za Norvešku. Količina će im biti ograničena, a isporuke su planirane tek za početak sljedeće godine.

Na norveškim putevima, inače, trenutno vozi gotovo 21% električnih automobila, a 80% prodaje novih putničkih vozila čine upravo potpuno električni modeli.

(Autonet.hr)


KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.