x

Ford prekida proizvodnju automobila u Indiji

Ford će prekinuti svoje proizvodne operacije u Indiji, 27 godina nakon što je postao jedan od prvih multinacionalnih proizvođača automobila koji je ušao na to tržište.

Američka kompanija je najavila da će proizvodnja vozila za lokalnu prodaju odmah prestati.

Izvozna proizvodnja će se zatvoriti u fabrici u Sanandu do posljednjeg tromjesečja godine, a fabrike motora i vozila u Chennaiju biće zatvorene do drugog tromjesečja 2022. godine.


Međutim, Ford će nastaviti da uvozi automobile nižeg volumena poput Mustanga i Rangera, za lokalnu prodaju, te je najavio da će “značajno proširiti svoj tim za poslovna rješenja s 11.000 zaposlenih u Indiji u idućim godinama kako bi podržao Ford na globalnom nivou”.

Postoje različiti razlozi zašto je Ford povukao čep u proizvodnim operacijama u svojim fabrikama u Sanandu i Maraimalai Nagaru, ali ključni razlog je to što je iskorišćenost kapaciteta neodrživo niska (20 odsto), od čega je polovina napravljena za izvoz.


Ford će i dalje biti prisutan u Indiji te će povećati svoj tim za poslovna rješenja, koji podržava globalno poslovanje kompanije s naglaskom na inženjering, tehnologiju i poslovanje.

Kompanija je takođe najavila da će Indija ostati druga najveća Fordova radna snaga na globalnom nivou, a osim Fordovih poslovnih rješenja, Ford Indija će nastaviti proizvodnju motora, do drugog tromjesečja 2022.

Međutim, očekuje se da će razvoj događaja uticati na oko 4.000 zaposlenih, a kompanija će zajedno sa zaposlenima i sindikatima planirati pravednu nagodbu.


(Nezavisne novine)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.