x

Ford priprema električni SUV sa sedam sjedišta

Izvršni direktor Forda Džim Farli je za medije potvrdio da će ta kompanija napraviti električni SUV sa sedam sjedišta, dok pokušava da se diferencira na tržištu električnih vozila.


Ford je objavio gubitke od 700 miliona dolara za svoju električnu diviziju Model E u prvom kvartalu ove godine zbog usporavanja prodaje Mustanga Mach-E. Gubici su veći u odnosu na 400 miliona dolara zabilježenih u istom periodu prošle godine.

"Mogli smo da vidimo višak kapaciteta u segmentu električnih vozila sa dva reda prije mnogo godina", rekao je Farli analitičarima o rezultatima kompanije za prvi kvartal, misleći na tržište električnih SUV vozila sa pet sjedišta, kojim dominira Tesla Model Y.

Ford predviđa da će 2025. godine biti u prodaji 45 električnih SUV-ova sa pet sjedišta u segmentima kompaktnih i srednjih veličina.

"Za razliku od krosovera sa dva reda sjedišta za koje vjerujemo da će biti veoma zasićeno tržište, vjerujemo da se divizija Model E može veoma razlikovati na tržištima na kojima dobro poznajemo kupca", rekao je Farli, u vezi sa SUV-ovima sa sedam sjedišta.

Ford želi da privuče nove kupce na isti način kao sa električnim modelima Mustang Mach-E i F-150 Lightning.

"Mnogo novih klijenata je kupilo je F-150 Lightning, a nikada ranije nisu posjedovali kamionet. I to namjeravamo da uradimo sa krosoverom sa tri reda sjedišta i sa gomilom EV Pro vozila", rekao je on, misleći na sedmosjede kao i na nova električna komercijalna vozila.

Ford će više detalja otkriti krajem mjeseca na posebnom danu za investitore koji se fokusira na proizvode, rekao je Farli.

Ford je smanjio američku cijenu za Mustang Mach-E, direktnog rivala Teslinom Modelu Y, za do 3700 dolara kao dio uvođenja jeftinijih LFP baterija. Mach-E sa LFP opcijom će doći u Evropu kasnije ove godine, rekao je portparol Forda za britanski Autocar, ne navodeći međutim tačan datum.

Prodaja Fordovih električnih vozila, uključujući Mach-E, pala je na samo 12.000 jedinica u prva tri mjeseca ove godine, pokazuju Fordovi podaci. Kompanija je pripisala pad nedavnom remontu kompanije Cuautitlan u Meksiku, fabrike u kojoj se proizvodi Mach-E, sa namjerom da poveća proizvodnju automobila.

Fordovi gubici u diviziji Model E su nadoknađeni profitom u Ford Blue diviziji automobila sa motorima sa unutrašnjim sagorijevanjem i Ford Pro komercijalnoj diviziji. Sve u svemu, Ford je ostvario profit od 1.8 milijardi dolara za prva tri mjeseca ove godine.

Ford predviđa da će ove godine izgubiti tri milijarde dolara na električnim vozilima jer ulaže u drugu generaciju vozila. Ford je rekao da će njegova električna vozila dostići profitnu maržu od 8 odsto do 2026. godine jer vozila druge generacije isporučuju bolju strukturu troškova.

"Preradili smo sve naše platforme, potpuno promijenili inženjering", rekao je Farli investitorima u martu. Farli je takođe naveo da Ford planira da njegova električna vozila prve generacije budu profitabilna do kraja 2024. godine, prenosi "AutoBlog"



KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.