x

Ford Shelby GR-1 koncept ide u proizvodnju

Ford Shelby GR-1 koncept bio je poprilično čudan automobil 2005. godine, no sada je odlučeno da ide u serijsku proizvodnju.

Iako je bilo interesa za koncept Ford Shelby GR-1, nikada se ozbiljno nije razmišljalo o njegovoj serijskoj proizvodnji. Ipak, to se sada mijenja jer je kalifornijska kompanija Superformance odlučila udahnuti novi život u ovaj automobil.

Radi se o licenciranoj firmi koja uglavnom pravi retro automobile za javnost od 1996. godine, tako da nije čudo što je "napušteni" automobil uzela pod svoje krilo. Superformance se udružio sa Shelby Americanom kako bi detalje automobila doveo do perfekcije.

Koncept GR-1 je napravljen u čast coupea Cobra Daytona, a kompanija ga "oživljava" s dvije verzije od kojih jedna koristi benzin, a druga je električna. Bez obzira na to, automobili će biti veoma brzi.

"Na ovom projektu s Fordom radim šest godina. Prvobitno smo rekli da želimo GR-1 te smo razgovarali sa svima, a oni su nam rekli da od toga nema ništa. Mogli smo napraviti repliku, ali to nije dovoljno dobro. Željeli smo licencu originalnog proizvođača kako bismo imali kredibilitet. Kasnije su se kockice sklopile", izjavio je direktor Superformancea Lance Stander.

Automobil neće biti na tržištu za još barem dvije godine, a ne očekuju se ni neki detalji.


(Klix)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.