x

Formula 1 nije spremna da se odrekne SUS motora

Najbrži cirkus na svijetu ostaće vijeran motorima sa unutrašnjim sagorijevanjem u narednim godinama.

Mnogo je neizvjesnosti u vezi sa budućnošću ovog prestižnog šampionata. Baza gledalaca je sve starija, elektrifikacija vrši sve veći pritisak…

Ipak, Formula 1 se (za sada) neće odricati SUS agregata. Čelnici ove trkačke serije ističu da današnji bolidi zbog elektrifikacije i hibridnog pogonskog sklopa troše značajno manje goriva nego nekadašnji modeli sa V10 ili V12 pogonskim jedinicama.

Formula 1 će od 2025. godine dozvoljavati samo upotrebu sintetičkih, ekoloških goriva za SUS motore, što je korak dalje ka potpunoj održivosti. Dalji planovi F1 uključuju i potpunu neutralnost povodom emisije ugljen-dioskida do 2030. godine. Dakle, ovaj šampionat definitivno očekuju velike promjene u bliskoj budućnosti, prenosi autorepublika.


S vremena na vrijeme mogu se čuti javni pozivi kako bi Formula 1 u potpunosti trebalo da odbaci aktuelne 1,6-litarske V6 agregate i pređe na EV tehnologiju. To je značajno lakše reći nego li učiniti, prije svega zbog aktuelnih limita ovakvih tehnoloških rješenja. EV modeli nemaju dovoljno veliku autonomiju, potom brzo troše energiju pri takvom stilu upotrebe kakav zahtjevaju trke u Formuli 1, a tu su i drugi problemi.

Jedan od njih je nedostatak zvuka, koji je očito vrlo bitan za one koji vole i prate dešavanja u ovom šampionatu. Sjetimo se samo prošlogodišnjih zbivanja na VN Bahreina kada je Fernando Alonso na stazi provozao svoj nekadašnji šampionski bolid iz Renaulta sa V10 motorom. U javnosti je vladalo pravo oduševljenje što su mogli ponovo čuti “dreku” pomalo zaboravljenih bolida.


Još jedan faktor jeste nezainteresovanost timova i proizvođača. Nekada davno u Formuli 1 se mogao naći veliki broj fabričkih timova… Danas ih je znatno manje i sve teže se drugi odlučuju da se vrate ili uđu u tu seriju. Jednostavno, ne vide svoju korist od učestvovanja u Formuli 1.

Osim toga, već postoji šampionat sa električnim bolidima koji se naziva Formula E i iz godine u godinu bilježi sve veću popularnost.


(Nezavisne novine)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.