FRANCK BARISTIČKO TAKMIČENJE - OD ZRNA DO ŠOLJICE!

20.03.2019 13:30

Baristi iz Bosne i Hercegovine takmičit će se u pravljenju najbolje kafe, u okviru Franck barističkog takmičenja, 20. marta na Sarajevo Coffee Festu. Takmičenje je ujedno i kvalifikacija za veliko regionalno finale, koje će se održati u mjesecu oktobru u Zagrebu.

Kvalifikacijsko takmičenje u dvije faze će testirati sposobnost barista da u roku od pet minuta pripreme četiri identična napitka na bazi espressa, nakon čega najbolji prolaze u odlučujući krug, gdje u roku od tri minute moraju pripremiti tehnički savršenu šoljicu cappuccina, koristeći Latte Art tehniku.

Stručni žiri će se u ocjenjivanju takmičara voditi pravilima Specialty Coffee Association (SCA), krovne međunarodne stručne organizacije koja okuplja sve učesnikee u industriji kafe.

Nakon Bosne i Hercegovine i Slovenije, slijede kvalifikacije u Hrvatskoj, a na finalu regionalnog takmičenja deset najboljih barista iz regije dobiće priliku demonstrirati svoje znanje, vještine, ali i kreativnost u pripremi espressa i ostalih napitaka od kafe.

I ovogodišnje takmičenje, treće po redu, biće edukativnog karaktera i ima za cilj promovisati zvanje bariste i umjetnost pravljenja savršene kafe.

Press druženje planirano je za 15 sati, a takmičenje barista počinje u 13:30 sati.



KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.