x

Franco: Prije bih snimio duet sa Karleušom, nego sa Mayom Berović!

On je nova balkanska muzička zvijezda u usponu. Nedavno je objavio svoj prvi spot za prvi singl „Mačka“, a za nešto od manje od mjesec dana možemo očekivati i drugu pjesmu, koja će takođe biti propraćena spotom, a zove se „Fajt“.  On je bosanskohercegovački pjevač, tekstopisac, muzičar i producent.  Rođen je u Sarajevu, a muzikom se bavi više oko 17 godina.

Bio je dugogodišnji član i jedan od osnivača sarajevskog rap-rok benda “Corbansick“, gdje je pisao tekstove na engleskom jeziku, pjevao i svirao klavijature. Početkom 2007. godine napušta bend i pravi višegodišnju pauzu. Tek sredinom 2018. odlučuje se ponovo vratiti u muzičke vode, ali ovaj put u sasvim drugačijem izdanju i muzičkom žanru te počinje graditi samostalnu muzičku karijeru.

Njegova muzika sadrži komercijalne klubske Hip Hop i Electro Pop – Rap elemente, sa upečatljivim Dancehall i Reggaeton ritmovima, u kombinaciji sa balkanskim zvukom.

Do septembra planira da objavi ukupno šest pjesama, nakon čega će početi sa nastupima koje već osmišljava zajedno sa svojim timom.

S obzirom na to da je na početku karijere, imao je prilike da se susretne i sa negativnim komentarima koji su nekako postali izvorni dio medijske, javne scene… ali se on uspješno izborio sa tim kao pravi profesionalac i nastavio dalje.

Današnji sagovornik je FRANCO.

Snimio si svoju prvu pjesmu. Komentari su različiti. Nekima se dopada, dok drugi govore kako kopiraš Jala Brata. Bez obzira na sve, ipak si skrenuo pažnju na svoj rad, što je veoma važno u ovom poslu, posebno kada si na početku. Kako si ti zadovoljan i da li ćeš i dalje nastaviti sa ovim muzičkim izrazom ili ćeš eksperimentisati?

– Od samog početka ove priče, bio sam spreman na činjenicu da će biti i podrške, ali i hejta od strane publike, te da će pjesma i spot izazvati reakciju. Ono što nisam očekivao jeste da će pjesma prije svega ovako dobro proći i da će se slušati u više od 26 zemalja svijeta, što je za mene veliki uspjeh. Također, nisam baš očekivao da će me toliko povezivati sa Jalom, i generalno smatram da muzika koju radimo on i ja nije toliko slična, jer ja nisam reper, iako imam i hip hop elemenata. Kada je riječ o eksperimentisanju, planiram svakako da ostanem u bazi Reggaeton i Dancehall ritmova. S druge strane, kada je riječ o drugim muzičkim elementima, tu publika već može očekivati raznovrsnost, dobru i zanimljivu muziku.

U pjesmi „Mačka“ pominješ nekolicinu poznatih brendova. Ima li potrebe za tim?

– Iskren da budem, ne vidim ništa loše u tome, jer za mene brand predstavlja širok pojam, i grad, i državu, skupocjeni auto ili nekog celebrity-a. Tematika pjesme sama nameće činjenicu da je Mačka zapravo stvarna osoba koja živi jedan zanimljiv i skupocjen lifestyle i u sklopu tog istog lifestyle-a se provlače i ti isti brendovi. Tu nema friziranja istine, to je jednostavno tako zar ne?

Sa kim bi prije snimio duet, sa Mayom Berović ili sa Jelenom Karleušom?

– Iskren da budem, jako teško pitanje. Obje pjevačice su velika balkanska imena koja poštujem, ali ako bih baš morao da biram, onda bi to ipak bila Jelena Karleuša, jer smatram da bi se možda lakše uklopila u moj sound i to je to.

Rođen si u Sarajevu. Ali si svjestan činjenice da je Beograd centar svih medijskih dešavanja. Postoje li neke sličnosti između ova dva grada, a koja je najveća razlika?

– Sarajevo je moj rodni grad i uvijek ću biti vezan za njega. Tri decenije nije malo u svakom slučaju da provedete u gradu i da tako ostanete vezani za njega zauvijek. Kada je riječ o Beogradu, za njega me isto tako vežu neke drage uspomene i dragi ljudi. Oba grada su epicentri muzike, umjetnosti, filma, kao i dobrog provoda u najmanju ruku, ali ipak postoje i razlike između ova dva grada, a kao najveću mogu navesti činjenicu da je Beograd puno veći grad, i da ima možda najjaču klubsku i muzičku scenu na Ex Yu prostorima. To bi u slobodnom prevodu značilo, da ako želite da se bavite muzikom, Beograd je pravo mjesto za to.

Uglavnom svi prvo uđu u rijaliti, pa tek onda snime pjesmu. Da li si ikada razmišljao da i sam budeš dio neke rijaliti priče?

– Ako me pitate da li pratim Reality show-ove, moram vas razočarati da ne pratim. Iako me nekad i stigne poneka vijest iz te priče, nisam baš imao priliku pratiti dešavanja, jer sam mnogo zauzet i ne stižem baš sve. Konstantno snimam pjesme, pišem tekstove i radim u studiju, pa tako ostatak svog slobodnog vremena provodim sa porodicom i prijateljima, a manje pored TV-a ili laptopa. S druge strane, naravno da sam svjestan činjenice da su mnoge Reality zvijezde nakon napuštanja show-a postale poznati pjevači i pjevačice, ali ja svoju karijeru planiram graditi isključivo na muzici i kvalitetnim spotovima. Ponudu za učešće sam već dobio, ali sam je odbio jer ne vidim sebe tu. Dodatan razlog može biti i taj da sam previše temperamentan i direktan bez dlake na jeziku, pa to za mene možda i nije toliko dobra ideja.


Razgovor vodio: Nenad Škundrić/magazinbalkan.eu

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.