x

NAJBOLJI EFEKT

Francuskinje su oličenje modnog ukusa, a ovih 5 komada su "must have" u njihovim ormarima

Među njima su farmerke jednostavnog, ravnog kroja, kao i mokasinke, najbolje u klasičnoj crnoj boji

Modni stil Francuskinja oduvijek fascinira modni svijet, a vječno pitanje je ono kako im polazi za rukom da uvijek izgledaju tako šik i nonšalantno, kao da se nisu previše trudile oko stajlinga, a opet su besprijekorno odjevene.

Sofi Dulafonten (Sophie Delafontaine), kreativna direktorica brenda "Longchamp", za "Vogue" je otkrila nekoliko korisnih savjeta. Francuskinje u svom ormaru, objašnjava, uvijek imaju pet "must have" komada.

Duh nezavisnosti

- Farmerke jednostavnog, ravnog kroja. Zatim svakako mokasinke, najbolje u klasičnoj crnoj boji. Treće, košulja od poplina, klasična bijela ili na pruge "oversized" kroja. Francuskinje uvijek računaju i na dobru kožnu jaknu ili onu od vunene tkanine koja prati figuru i naravno - dobru torbu. Ranije smo više voljeli torbe većih dimenzija u koje bismo svašta natrpali uključujući i npr. poslovni planer, ali kako sada mnogo toga staje u naš mobilni, možemo nositi i manje torbe. Naša novi model "Box-Trot" koju smo dizajnirali ove sezone, odražava taj savremeni duh nezavisnosti. Savršene je veličine da je nosite od jutra do večeri - kazala je Sofi, inače rođena Parižanka.

Kad je riječ o francuskom, odnosno pariskom načinu odjevanja, tu postoji dosta klišea.


- Tipična Parižanka kakvu svi kao poznajemo, samo je mit. Dakle, ne nosimo svi beretke - kao što prikazuje Netflixova serija "Emily u Parizu". Likovi u toj seriji pravljeni su po klišeu. Mi Francuzi imamo dugu historiju u svijetu mode, a posebno su Parižanke samouvjerene i ne boje se da isprobaju i kombinuju nove stilove. Naprimjer, sviđa mi se ideja da imate neke osnovne komade garderobe koje potom možete da kombinujete kako god želite. I mislim da je to ono u čemu su Francuskinje jako dobre - priča Sofi, a prenosi Tportal.hr.

U Francuskoj, dodaje, postoji ta kultura njegovanja sopstvenog stila.

- Ipak, svakom treba vremena da pronađe svoj stil. Normalno je da kad ste tinejdžer možda pokušate nešto, a zatim poželite nešto drugačije kako budete stariji. Ali mislim da Francuskinje sada dobro znaju šta im pristaje i njihovi stajlinzi izgledaju neopterećeno. Ali ne sugerišem da ta lakoća ne zahtjeva napor - kazala je.

Džemper od kašmira

Dodala je kako je Pariz inspiriše i svojim mentalitetom, a veoma cijeni slojevitost i miks različitih tkanina.

- U Ready-to-Wear kolekciji mnogo je komada od kože jer se to jako dobro slaže s "Longchamp" stilom, a i zbog toga što dobru kožnu jaknu možete dugo imati u garderobi i kombinovati je na različite načine. Možete ih nositi uz haljinu, farmerke, patike ili štikle. I upravo tako pokušavam da izgradim cijelu kolekciju - istaknula je.

Otkrila je i da je naslijedila od svoje mame običan džemper od kašmira, klasičan i kvalitetan koji će dati svojoj kćerki.

- To je jedan od komada u kojima se uvijek osjećate šik. Moja majka uvijek je izgledala savršeno, imala je lijepu frizuru i dotjerane nokte, ali je u isto vrijeme imala vrlo snažan karakter i bila je vrlo dinamična - istaknula je i dodala kako želi da dizajnira odjeću koja može da traje decenijama.

Izvor: avaz.ba


KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.