x

Gdje je najtoplije more u Grčkoj?

Ukoliko se još niste odlučili gdje ćete na more, možda vam ova lista pomogne u konačnoj odluci.

Kako portal Grčkainfo.com prenosi, ovo je jedno od najčešćih pitanja koja zanimaju turiste - gdje je najtoplije more u Grčkoj, u junu, septembru, oktobru?

Istina je, idealna destinacija za ljetovanje pogotovo sa djecom uključuje i odgovarajuću toplotu vode, koja je nažalost nestabilna i promjenljiva.

Temperatura mora stalno se mijenja i zavisi od mnogo toga, poput vremenskih uslova i okolnih struja.

Neke opšte smjernice jesu da treba tražiti mjesta u zalivima, umjesto onih na otvorenom moru, kao i da na ostrvima treba očekivati nešto hladniju vodu.

Plaže sa najtoplijim morem u Grčkoj

Mandraki Beach, Skijatos

Mandraki je zapravo oblast koju čine tri plaže - luka Xerxes koja osvaja svojim zlatnim pijeskom i tikriznim morem, i neuređene Elia i Agkistros, a put do njih vodi kroz divni Mandraki park.

Paradiso Beach, Neos Marmaras

Ova dugačka, uska i šljunkovita plaža nalazi se na ulazu u Neos Marmaras, epicentar dešavanja na Sitoniji. Mirna je, uređena, i bez gužve, a jedino je nezgodan ulaz u vodu zbog krupnijeg kamenja. Turisti kažu da ovdje možete očekivati temperaturu mora od 30 stepeni.

Livari Beach, Vurvuru

Vurvuru je malo, specifično mjesto na istoku Sitonije. Glavna plaža u mjestu je Karidi i važi za jednu od najljepših na poluostrvu, dok je Livari lijepa pješčana laguna koja se nalazi nedaleko od nje.


Ljetovališta sa najtoplijim morem

Skala Furka

Skala Furka je mjestašce na Kasandri, posebno po tome što umjesto uobičajenog šetališta uz more ima veliki trg, i odlična je polazna tačka za dalji obilazak prvog prsta. Plaža je pješčana, okružena četinarima i sa čistim toplim zeleno-plavim morem.

Paralija

Turisti često iznose primjedbe na račun mora u jednom od najpopularnijih ljetovališta među Srbima - zbog meduza, trave koju talasi povremeno nanose, vode koja se zbog pijeska muti u plićaku, ali ono što se sigurno ne može zamjeriti jeste temperatura mora.

Ljetovališta Kasandre

Posebno je među komentarima navedeno mjesto Polihrono, ali Kasandra je dobro poznata turistima i tu nema iznenađenja. Toplo more, blizina i izuzetno povoljne cijene garancija su da će se i ovog ljeta srpski jezik pričati duž cijelog prvog prsta Halkidikija.

Sarti

Ljubimac srpskih turista i najpopularnije mjesto na Sitoniji je šarenoliko, sadržajno i okruženo predivnim plažama. Komentatori koji ga preporučuju navode da su se brčkali u moru temperature oko 28-29 stepeni.

Agia Galini, Krit

Agia Galini je najjužnija tačka najvećeg ostrva Grčke. Ovo šarmantno tradicionalno selo izgrađeno je na padini brda koje se spušta u more, a odlikuju ga čarobne plaže, spektakularna priroda i bogato historijsko naslijeđe.

Pilion

Pilion je magična oblast u samom srcu Grčke, koja kombinuje sve ljepote planine i mora. Turisti su posebno istakli mjesto i istoimenu plažu Kala Nera, u čijoj blizini se nalazi i jedan od najživopisnijih grčkih gradova - Volos.

Perea i Nei Epivates, kod Soluna

Perea je ljetovalište u predgrađu Soluna, a dostupnost ovog grada mu i daje posebnu čar. Ima dugačku, pješčanu plažu sa velikim plićakom. Nei Epivates je mjestašce koje sa Pereom spaja dugačko šetalište i ima plažu koja je nosilac Plave zastavice.


Ostrva sa najtoplijim morem u Grčkoj

Amuljani

Amuljani je jedino naseljeno ostrvo Halkidikija, koje krije rajske plaže i netaknutu prirodu, ali je zbog nedostatka ostalih sadržaja često izbor samo za izlete. Temperaturu neodoljivo tirkiznog mora koje zapljuskuje Amuljani više naših članova je čak opisalo kao "neprijatno toplo’".

Evia

Zbog izvora vrele vode u banji Edipsos na Eviji more je veoma toplo. Voda temperature od 30 do 70 stepeni izvire iz kamena na obali mora. Prirodni bazenčići sa toplom vodom i lijepi vodopadi sa stijena u plićaku, prava su meta za turiste.

Rodos

Ostrvo vitezova jedna je od najglamuroznijih destinacija u Grčkoj, sa neprocjenjivim kulturnim i historijskim naslijeđem, čuvenim Starim Gradom u kojem je vrijeme stalo, romantičnim selima i vidikovcima, i očaravajućim plažama.

Skopelos

Poznat kao ostrvo na kome je sniman holivuski hit "Mamma Mia!", bogatstvo Skopelosa leži u njegovim nepreglednim šumama i prelijepim plažama sa toplim morem, pa predstavlja pravu oazu mira za sve koji odmor žele da iskoriste samo za opuštanje u uživanje u prirodi.

Zakintos

Zakintos je dom čuvene Navagio plaže, ali ovdje ne treba očekivati jako toplu vodu, kao ni na mnogim drugim plažama širom ostrva jer su, iako magične, često zaklonjene visokim bijelim stijenama. No, more je zaista pretoplo u Laganasu, epicentru noćnog provoda na ostrvu, pretežno zbog, čini se, beskrajno dugačkog plićaka.

Saronska ostrva

Tvrdi se da je ovo ostrvlje, smješteno u zapadnom kraju Egejskog mora, okruženo izuzetno toplom vodom. Kako ova ostrva nisu naročito popularna među turistima, eto još jednog razloga da se posjete Salamina, Egina, Poros ili kosmopolitska Hidra.


Gdje je hladno more u Grčkoj?

Sa druge strane, dobro je znati i koja mjesta treba izbjegavati, ukoliko vam je važno da more bude vrlo toplo.

Iskustva kažu da more oko ostrva Dodekaneza umije biti hladno. Isto važi i za ostrvo Hios, smješteno na istočnom Egejskom moru.

Kažu i da je ostrvo Paros dobra odrednica - što istočnije od njega, to je voda manje topla.

Mada su turisti saglasni da je more na plažama Krfa uglavnom toplo, upozoravaju na plažu Paleokastrica, gdje je prilično hladno.


(B92)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.