x

General Motors i Volkswagen ne vjeruju u budućnost hibrida

Američki i njemački gigant potvrdili su za Wall Street Journal da će se u budućnosti fokusirati na električne automobile.

Predstavnici GM-a i Volkswagena za Sjevernu Ameriku izjavili su da ne vjeruju da za hibride idu bolji dani, već da je to u ovom trenutku tehnologija prošlosti. Šta više, oni navode da će električni automobili pomoći kompletnoj automobilskoj industriji da prebrodi sve strože emisione norme koje se nameću u Evropi i Kini.

General Motors želi da u naredne četiri godine izbaci čak 20 električnih modela. Neki od njih već nose zvučne nazive, odnosno biće to električne varijante već dobro poznatih automobila. Tako bi Cadillac Escalade trebalo da dobije i električnu inkarnaciju, kao i Corvette. Velika potražnja za SUV modelima navela je rukovodstvo GM-a da čak razmišlja o povratku na scenu Hummera, ovog puta naravno kao električnog modela.

Volkswagen je prvi veliki evropski proizvođač koji je objelodanio svoju posvećenost elektrifikaciji. Čitava grupacija hita ka alternativnim rješenjima za budućnosti mobilnosti, a kao glavni adut vide se električni automobili. Volkswagen će kupcima ponuditi čitavu liniju model koja koriste električnu energiju za pogon.

Očito je da se u ovom trenutku u očima General Motorsa i Volkswagena hibridi vide samo kao prelazno rješenje do električnih modela.


(Nezavisne novine)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.